Beşiktaş Belediyesi’nden ücretsiz ve gizli HIV testi!

Beşiktaş Belediyesi; Şişli ve Çankaya Belediyeleri’nin ardından gizli ve ücretsiz HIV testi ve danışmanlık veren belediyeler arasına katıldı.
Beşiktaş Belediyesi’nden ücretsiz ve gizli HIV testi!
2017-10-03 13:22:26   Güncelleme: 2017-10-03 13:22:26    

Meclis Üyesi Sedef Çakmak, Beşiktaş Belediyesi’nde yeni başlayan ücretsiz ve anonim HIV testi ve danışmanlık uygulamasını Kaos GL'ye anlattı. İşte Yıldız Tar'ın o haberi:

Beşiktaş Belediyesi Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi açıldı. Ücretsiz ve anonim HIV testi imkanı tanıyan merkez hafta içi her gün 9.30-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Beşiktaş Belediyesi Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde hayata geçen uygulama ile Beşiktaş Belediyesi; Şişli ve Çankaya Belediyeleri’nin ardından anonim ve ücretsiz HIV testi ve danışmanlık veren belediyeler arasına girdi.

'Mart’ta çalışmaya başladık'

Merkeze ilişkin Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyesi Sedef Çakmak ile konuştuk. Belediyenin Mart 2017’de merkez için çalışmaya başladığını hatırlatan Çakmak şöyle dedi:

'1980’li yıllarda dünyada hızla yayılmaya başlayan HIV enfeksiyonunun Türkiye’ye gelmemesi beklenemezdi, özellikle de coğrafi olarak Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgelerinin ortasında olduğu göz önünde tutulduğunda.

'Türkiye’de ilk vakalar 1985 yılında rapor edildi. Enfeksiyon bu yıllarda bildirimi zorunlu hastalıklar listesine alındı ve gizlilik kurallarına uyulmak kaydıyla enfeksiyonun bildirimine başlandı. Biz Beşiktaş Belediyesi olarak Mart 2017 de çalışmalara başladık. Temmuz 2017’de de merkezimiz hizmet vermeye başladı.'

'Ücretsiz ve isim vermeden bilgi ve danışmanlık alabilirsiniz'

Çakmak merkezde testin nasıl yapıldığını ve test yaptırıp danışmanlık almak isteyenlerin yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

'Beşiktaş Belediyesi Sağlıklı Yaşam Merkezimizde yer alan Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezimizde hafta içi her gün 9.30-17.00 saatleri arasında HIV/AIDS konusunda ücretsiz ve isim vermeden bilgi ve danışmanlık alabilir ve HIV testi yaptırabilirsiniz.'

'Yerel yönetimler bu alanda önemli bir rol oynayabilir'

HIV alanında toplumda bilinen yanlışların düzeltilmesi gerektiğini de vurgulayan Çakmak, 'Bu konuda yapılan çalışmalar yetersiz ve ulaşılması güç durumdadır' dedi ve yerel yönetimlerin oynayabileceği role değindi:

'Yerel yönetimler bu alanda önemli bir rol oynayabilir. Anonim test merkezlerinin çoğalması gerektiğine inanıyorum. Hatta her ilçeye bir her ile ise büyüklüğüne göre birkaç tane açılması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca bu alanda mücadele eden dernek kurum ve kuruluşları destekleyerek, toplumda HIV ile yaşayan bireylere karşı olan önyargıların yıkılması için kamuoyunu bilinçlendirecek etkinliklerin yapılması gerekir.'

 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü