Avustralya’da Dünya’dan daha yaşlı göktaşı bulundu

Avustralya çölünde Dünya’dan daha yaşlı, 4.5 milyar yıllık bir göktaşı bulundu. 1.7 kilogram ağırlığındaki meteorit, Dünya’nın oluşumu hakkında yeni bilgiler verebilir.
Avustralya’da Dünya’dan daha yaşlı göktaşı bulundu
2017-10-22 22:57:54   Güncelleme: 2017-10-22 22:57:54    

27 kasım 2015 tarihinde bir göktaşı parçası Avustralya’daki bir çöle çarptı. Yüksek teknoloji kameralarla da gözlemlenebilen bu çarpma olayının ardından hummalı bir arama çalışması başlatıldı. Göktaşının aranması sırasında, uzaktan kontrollü 32 kamera, bir hava gözlemcisi, bir uzaktan kumandalı hava aracı kullanıldı.

Yaklaşık bir ay sonra bir grup jeolog, yılbaşı arifesinde, göktaşını bulmayı başardı. Göktaşı, Eyre Gölü’nün yanında, oluşturduğu kraterin içine gömülmüştü. Göktaşını kraterden çıkarma işlemi biraz daha geç yapılsaydı, birkaç saat sonra yağan şiddetli yağmur tüm taşın oluşturduğu izleri yok edebilirdi.

Göktaşını bulan Curtin University’den Phil Bland ve Robert Howie, göktaşının  4.5 milyar yıldan daha yaşlı olduğunu söylüyor. Dünya’nın yaklaşık yaşının 4.5 milyar olduğu gözönüne alındığında, bu göktaşının Dünya’dan bile yaşlı olabileceği belirtiliyor.

Arkeofili

Vehaber Menu