Zimbabve'de ordu Cumhurbaşkanını gözaltına aldı

Afrika'nın güneyinde bulunan Zimbabve'de ordu sabaha karşı devlet televizyonunu ele geçirip, Cumhurbaşkanı ve ailesini gözaltına aldı.
Zimbabve'de ordu Cumhurbaşkanını gözaltına aldı
2017-11-15 17:49:19   Güncelleme: 2017-11-15 17:49:19    

Devlet televizyonu ZBC'de Tümgeneral Sibusiso Moyo'nun okuduğu ordunun yazılı açıklamasında, 'askerin hükümete el koymadığı' ve Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'nin güvende olduğu belirtildi.

Moyo'nun okuduğu açıklamada, 'Ulusumuza ekselansları cumhurbaşkanımız... ve ailesinin güvende olduğunu ve güvenliklerinin garanti edildiğinin teminatını vermek isteriz. Bizler yalnızca, cumhurbaşkanının etrafında olan ve ülkemize hem sosyal hem de ekonomik zarar veren suçluları hedef alıyoruz. Görevimizi tamamladıktan sonra durumun da normale dönmesini bekliyoruz' denildi.

Mevcut operasyonun orduda liderliğini kimin yaptığı ise bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı Robert Mugabe ile ailesini gözaltına aldı.

Ordunun yapılan ilk açıklamada, bu operasyonun Mugabe etrafındaki 'suçluları hedef aldığı' ve cumhurbaşkanının güvende olduğu belirtildi. Ordu ayrıca darbe iddialarını da yalanladı.

İktidardaki Zanu PF partisi ise iktidarın 'kansız bir şekilde el değiştirdiğini' ve Mugabe ile ailesinin iyi durumda olduğunu açıkladı.

 

 

Zimbabve muhalefet lideri Morgan Tsvangirai'nin eski danışmanı Alex Magaisa ise BBC'ye yaptığı değerlendirmede, ordunun darbe yapmadığı yönündeki açıklamasının doğru olmadığını söyledi.

Magaisa, 'Buna darbe dememeye karar verdiler. Çünkü darbe deseler destek bulamazlar ve bu hareket tepki çeker. Ancak otorite kurma açısından bakıldığında ise şu anda gücün ordunun elinde olduğu ve Cumhurbaşkanı Mugabe'nin sadece adının kaldığı görülüyor' dedi.

Operasyonun hedefinde kimler olduğuna dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak Reuters haber ajansı, Maliye Bakanı Ignatius Chombo'nun gözaltına alınanlar arasında olduğunu duyurdu.

Sabah saatlerinde Zimbabve'nin başkenti Harare sokaklarında tankların görüldüğü ve askerlerin stratejik noktalara yerleştirildiği bildirildi. Daha sonra başkentin kuzeyinden silah sesleri ve top atışlarının duyulduğu ifade edildi. Ardından ise ordunun devlet televizyonunu ele geçirdiğinin duyurulmasıyla birlikte darbe söylentileri de güçlendi.

ABD Büyükelçiliği, Çarşamba günü 'devam eden belirsizlik ortamı' nedeniyle kapalı olacağını açıklarken, İngiltere de bu ülkede vatandaşlarından mevcut durum netleşene kadar evlerinden ya da kaldıklardan yerlerden çıkmamalarını istedi.

Bu noktaya nasıl gelindi?

Ülkenin 93 yaşındaki lideri Mugabe, kendi yerine geçmesi muhtemel isimlerle ilgili tartışmalar nedeniyle geçen hafta içerisinde yardımcısı Emmerson Mnangagwa'yı görevden almıştı. Mugabe'nin yerine 52 yaşındaki eşi Grace Mugabe'nin geçmesi bekleniyor.

Bunun üzerine Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga'nın Salı günü ordunun Mugabe'nin Partisi Zanu-PF'deki tasfiyeleri sona erdirmek üzere harekete geçmeye hazır olduğu yönündeki açıklaması, tansiyonu daha da yükseltmişti.

Chiwenga, Zanu PF'deki tasfiyelerin 'net bir şekilde bağımsızlık mücadelesine katılanları hedef aldığını' söylemişti. Görevden alınan Mnangagwa, 1970'lerde ülkenin bağımsızlık mücadelesinde yer alan isimler arasında bulunuyor. Chiwenga'nın basın toplantısına 90 üst düzey ordu yetkilisi katılmıştı.

Bu açıklamayı 'darbe tehdidi' olarak orumlayan iktidardaki Zanu-PF ise Genelkurmay Başkanı'nı 'vatana ihanet'le suçlamıştı.

Zanu PF'nin gençlik kolu başkanı Kudzai Chipanga ise genelkurmay başkanının ordunun tamamının desteğine sahip olmadığını söylemişti

Tırmanan gerilimle birlikte Zimbabve'nin başkenti Harare sokaklarında giderek artan sayıda zırhlı araç görüldüğü ve askerlerin stratejik noktalara yerleştirildiği yönünde haberler gelmeye başlamıştı.

Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma: Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe ev hapsinde

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Zimbabve ordusunun ülkenin kontrolüne ele almasının ardından Zimbabve lideri Robert Mugabe'nin ev hapsinde olduğunu duyurdu. Güney Afrika kriz nedeniyle Zimbabve'ye bakan düzeyinde temsilcilerini de göndereceğini de açıkladı.

Güney Afika hükümetinden yapılan açıklamada 'Zuma bugün sabah saatlerinde Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe ile telefonla görüştü. Mugabe kendi evinde ev hapsinde olduğunu ancak iyi olduğunu söyledi' dendi.

Güney Afrika'nın kriz nedeniyle Mugabe ve askerlerle görüşmeleri için Zimbabve'ye savunma ve devlet güvenliği bakanlarını göndereceği de açıklandı.

'Mugabe'nin eşi Namibya'ya kaçtı'

Diğer taraftan Zimbabve'de muhalefetteki Demokratik Değişim Hareketi milletvekili Eddie Cross BBC'ye yaptığı açıklamda Mugabe'nin eşi Grace Mugabe'nin dün gece Namibya'ya kaçtığını öne sürdü.

Ancak ordu bu iddiayı henüz doğrulamadı.

BBC Türkçe

Vehaber Menu