Mehmet Coşkundeniz: Erkek yatakta aşık olmaz

Yazar Mehmet Coşkundeniz, aşk ile ilgili konuştu.
Mehmet Coşkundeniz: Erkek yatakta aşık olmaz
2018-03-24 12:08:55   Güncelleme: 2018-03-24 12:08:55    

Aşk Doktoru olarak tanınan Mehmet Coşkundeniz, Posta'dan Işıl Cinmen'e konuştu. İşte o röportaj:

- Hayatımızdaki en önemli şey nedir?

Aşktır.

- Aşk tanımınız ne?

Aşk, insanın üremeye hazırlık aşamasıdır ve aynı zamanda bir duygudurum bozukluğudur. Arthur Schopenhauer, 'Aşk, kişinin kendisindeki eksiklikleri başkasında tamamlama arzusudur' der. Bu tanımı severim…

- Aşkın tanımlarında sık sık ‘teslimiyet’ten bahsedilir. Bu bana çok itici geliyor…

Çünkü, ‘karşındaki insana teslim olmak’ olarak anlıyorsun. Oysa teslimiyet aşkın kendisinedir. Aşkın her şeyini; iyisini, kötüsünü, acısını, coşkusunu kabul etmek, ona teslim olmak… İnsana teslim olmak hastalıklı.

- Aşk yıllarca sürebilir mi?

Aşkın ömrü bellidir. 6 aydan sonra inişe geçer. 3 yılın sonunda da tamamlanır.

- Bu kadar kesin konuşmanızın sebebi ne?

Bilim. Aşkın coşkusundan sorumlu hormon dopaminin yüksek derecede salgılanması ortalama 6 ay sürer. 3 yılın sonunda aşkın kimyası biter ve beyin doğal durumuna geri döner.

- Dopamin çok salgılandığında ne olur?

Beynin muhakeme merkezi bloke olur. Muhakemeyi bozar ama kişiyi dünyanın en mutlu, en umutlu, kendini en iyi hisseden insanına dönüştürür.

- Aptal ama mutlu aşıklar…

Nerede, ne zaman, kime aşık olacağımızı bilmiyoruz. Çok yıpratıcı bir ilişkiden çıktığında yeniden aşık olabileceğini bilmek iyidir. Bu duygu hayatta kalmamızı sağlar.

Birden fazla kez aşık olabiliriz…

İnsan seri aşıktır. Defalarca aşık olma potansiyelimiz var. Biri biter, biri başlar.

- Her ilişkiye ‘aşk’ deniyor artık. Aşkın kanıtı nedir?

Tek gerçek kanıt var: Aşıkken başkasına aşık olamazsın. Hormonlar sadece o kişiye aittir.

- Aşıkken aldatmak mümkün değil mi?

İnsan neden aldatır sorusunun çok cevabı var. Ne zaman aldatmadığının ise tek cevabı; aşıkken.

- Yapmayın ama aşıkken başka biriyle sevişmek imkânsız mı?

İmkânsız değil. Ama öyle bir kaza olmuş olsa bile çok büyük pişmanlık duyarsın. Aşk ve ilişkiyi kesin bir çizgiyle ayırmak gerekiyor bu konuşmada. Bahsettiğimiz ilişki değil, aşk. İnsan birini severken başkasını sevebilir ama birine aşıkken başkasına aşık olamaz.

Aşkla seksi daha çok kadınlar birbirine karıştırıyor. Neden?

Hiçbir erkek yatakta aşık olmaz, yemek için oturduğunuz masada aşık olması bile daha yüksek bir ihtimaldir. Sevişerek aşk doğurmaya çalışmak yanlış. Ama kadınlar, erkek onunla sevişmeyi sevdikçe ilişki doğacağı hissiyatı yaşıyor. Bunun nedeni hem evrimsel süreç, hem de fiziksel gerçek. Kadın erkeği içine alır ve aldığında bütünüyle içine aldığını hisseder. Ama bu bir yanılgı.

SEVMEK ZAMAN İSTER, AŞK İSTEMEZ
- Karşımızdakine zaman içinde aşık olmamız mümkün mü? 

Tanımadığımız kişiye aşık oluruz. 40 yıllık dostumuza aşık olmayız. Onunla iyi karı-koca olabiliriz ama... Sevmek zaman ister, aşk zaman istemez. Tanıdıkça severiz ya da sevmeyiz. Ama tanıdıkça aşık olmayız ve nefret ederken de aşık olabiliriz.

- Duygudurum bu kadar bozukken evlilik gibi kararlar almak…

Yanlış! Aşıkken karar alma mekanizmamız doğru ça-lış-maz! Aşık olduğunuz insanla evlenin ama aşıkken evlenmeyin! Önce ayaklarınız yere bassın. Bakalım 6 ay sonra ne oluyor? Karşınızdakinin insana dönüşmüş haliyle evlenmelisiniz, o hayali idealle değil.

- Siz üç kez boşanmış bir aşk doktorusunuz!

Ben aşk doktoruyum, evlilik doktoru değil. Dört kişiye aşık oldum, üçüyle evlendim. İlk evlendiğimde çok gençtim. İkincisinde, uyumsuzluklarımız evlendikten sonra ortaya çıktı. Üçüncüsünde iki çocuk yaptık. Yedi yıl sürdü. Mutlu ve eğlenceli bir evlilikti.

- Çocuk evliliği kurtarır mı?

Çocuk evliliği öldürür ve aşkın en büyük düşmanıdır. Hayatını çocuğa göre ayarlıyorsun. Sevişmeler bile çocuklar uyuduğunda mümkün oluyor.

20 yıl önce POSTA’da haftada bir romantik yazılar yazıyordum. Mektuplar gelmeye başladı. Genel Yayın Yönetmeni Rıfat Ababay, 'Bu mektupları cevapla adın da Aşk Doktoru olsun' dedi. Başlayış o başlayış. Türkiye beni çok sevdi. Ben terapist ya da psikolog değilim. İyi bir gözlemciyim. İlişkiler üzerine 12 kitap yazdım. 500 bin sattım.

İLİŞKİDE 5S KURALI

Bir ilişkinin olmazsa olmaz 5 kuralı vardır. 5S: Sevgi, saygı, sabır, seks ve sadakat.

Eşten habersiz girilen her türlü duygusal ve fiziksel ilişki sadakatsizliktir. Açık ilişkiyse bir yaşam tarzıdır; ancak iki tarafın da rızası varsa başkasıyla birlikte olmak sadakatsizlik olmaz.

İlişki baştan ayağa bir strateji  oyunudur. Güzelsen güzel, naziksen nazik olmaya devam edeceksin. 'Sevgilim' diye başlayan, 'lan' diye devam eden bir ilişki bitmeye mahkumdur.

İlişki yarı yarıya koyulan sermayedir. Sonrasında sadece tek taraf sermayeye katkı yaparsa şirket batar. Halka açılmak zorunda kalırsın. Üçüncü kişiler devreye girer.

Sevgilinizle ya da eşinizle ayrı alanlarınız olmalı. Kimse kimseyi istemediği bir şeyi yapmaya zorlamamalı. Biriniz aksiyon filmine, diğeri romantik komediye gitmek istiyorsa filmleri farklı salonlarda izleyin. Çıkışta yine eve beraber gidersiniz.
Sinemaya ayrı gidin ama tatile asla! Bir çift ayrı ayrı tatile gidiyorsa orada sorun vardır.

1950’ler aşkın en güzel yılları. Dünya savaştan yeni çıkmış. İnsanın tutunabileceği en önemli değer aşk.

1960’lar cinsel özgürlüğün öne çıktığı yıllar. Seks, aşkın önünde.

1970’lerde devrimci gençlik için aşk, burjuvalara özel gereksiz bir kavram.

2000’lerde çok şey değişti. Aşk moda oldu.

2010’larda sosyal medya patladı. Aşk ulu orta yaşanır oldu. Gösterişli ilişkiler revaçta.