Kaçak elektrikte cezalar iki katına çıkarılıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 40 milyondan fazla elektrik abonesini doğrudan etkileyecek bazı düzenlemeler için harekete geçti. En dikkat çeken değişiklik kaçak elektrik kullanımıyla ilgili olacak. Buna göre kaçak elektrik kullandığı belirlenen kişilere verilecek para cezası bir yıllık ortalama tüketimin 3 katı olacak.
Kaçak elektrikte cezalar iki katına çıkarılıyor
2018-04-08 20:58:38   Güncelleme: 2018-04-08 20:58:38    

EPDK, 40 milyondan fazla aboneyi ilgilendiren Elektrik Piyasası Tüketici Hakları Yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun kolları sıvadığı düzenlemede en dikkat çeken değişiklik kaçak elektrikle ilgili olacak.

Mevcut düzenlemede kaçak elektrik kullananlar, geriye yönelik en fazla 12 aylık tüketim üzerinden hesaplanan tutarın 1.5 katını ödüyor. Yapılacak değişiklikle bu tutar 3 ile tekrarı halinde 5 ile çarpılacak. Ortalama aylık tüketim bedeli 100 liradan hesaplandığında kaçak elektrik kullananlara verilecek ceza ortalama 3bin 500 lira, tekrarı halinde ise ortalama 6 bin lira olacak.

Abonelerin yaşadığı bir başka sorun, vaktinde ödenmeyen faturalar nedeniyle elektriğin kesilmesi... 'Bildirim olmadan kesme işlemi yapılıyor' şikayetlerini dikkate alan EPDK, abonelere yazılı ve elektronik ortamda bildirim zorunlulupğu getiriyor. Buna borcundan dolayı elektriği kesilecek aboneye hem yazılı hem SMS ya da e-posta ile bildirim yapılacak. Gerektiğinde telefonla da bilgi verilecek.

Elektrik şirketleri, serbest tüketici olarak hizmet vermek istedikleri potansiyel müşterilerini telefonla arayıp telefon üzerinden abone yapabilecek. Abone ile yapılacak görüşmeler ise kayıt altına alınacak.

Yeni düzenleme ile KİT'ler dışındaki devlet kurumlarından bazıları elektrik güvence bedelinden muaf tutulacak.

Vehaber Menu