Dünya Türkiye'deki 1 Mayıs'ı böyle konuştu!

Uluslararası haber ajansları, Türkiye'de 1 Mayıs gösterileri sırasında yaşananları 'acil' koduyla abonelerine duyururken, çektikleri karelerde de sokaklardaki olayları aktardılar.
Dünya Türkiye'deki 1 Mayıs'ı böyle konuştu!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
BBC‘nin dünya haberlerinde birinci sıraya taşıdığı Türkiye haberi “Türkiye’de 1 Mayıs Taksim yakınlarında birber gazı ile vuruldu” başlığıyla verildi. 40,000 polisin görev yaptığına değinen BBC, Anadolu Ajansını kaynak göstererek yaralanan eylemciler olduğunu ve 5 kişinin gözaltına alındığını bildiridi.

Guardian gazetesinde tüm dünyadaki 1 Mayıs gösterilerinin canlı anlatımında Türkiye ön plana çıktı. Guardian’ın “Türk polisi eylmecilere TOMA’lar ile su sıktı ve biber gazı attı” alt başlığı ile verdiği haberinde, Türkiye’de ilk kez kullanılan çelik duvarların görüntüleri de yer aldı.

Reuters haber ajansı’nın “Çevik kuvvet İstanbul’da 1 Mayıs eylemcileri ile çatıştı” başlıklı haberinde, “Türk polisi, aralarında molotof kokteyli ve havai fişek taşıyanların da bulunduğu binlerce kişilik eylemci grupları biber gazı ve TOMA’lar ile durdurmaya çalıştı” dedi. Reuters toplu taşımanın belli bölgelerde kapatıldığı ve geleneksel olarak 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı ve geçen yaz hükümet karşıtı portestoların yapıldığı Taksim meydanına girişin engellendiğini bildiridi.

New York Times gazetesi haberi “Eylemciler hükümetin 1 Mayıs gösterilerine getirdiği yasağa meydan okudu” manşeti ile verdi. NY Times’in “İstanbul sokaklarında binlerce gösterici yolsuzluk skandalına batmış olan ve gitgide otoriterleşmek ile suçlanan hükümete karşı tepki gösterdi” dediği haberinde, Taksim Meyda’nında gösteri yapılması yasağına karşı koyan eylemcileri dağıtmak için polisin TOMA’lar ve biber gazı ile karşılık verdiği ve meydana çıkan ana yolları kapattığı anlatıldı.