Cinsel gücü arttırıcı reklamına rekor ceza!

Sağlık Bakanlığı, internetten 'cinsel gücü arttırıcı' bitkisel ilaç satışı yapan Dr. Ömer Coşkun'a 1 milyon 800 bin liralık ceza kesti.
Cinsel gücü arttırıcı reklamına rekor ceza!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Sağlık Bakanlığı, internet sitesi ve televizyonlarda bitkisel ürün reklamı yapan Dr. Ömer Coşkun’a tarihi bir ceza kesti. Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç’in haberine göre, Coşkun’un şahsına kesilen 1 milyon 800 bin lira cezanın nedeni ise cinsel içerikli ve zayıflamaya yardımcı ürünlerin tüketiciyi yanıltması. Miktarı ilk kez bu kadar yüksek cezayı Coşkun’un nasıl ödeyeceği merak konusu oldu.
Coşkun’un reklamlarına yer veren kanallara ise RTÜK ayrı ayrı cezalar kesecek. Sağlık bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ‘bitkisel’ adı altında reklam yapanları sıkı takibe aldı. Cinsel gücü arttırıcı, zayıflamaya yardımcı, saç dökülmesini önleyici, şeker hastalığını tedavi edici, hemoroide iyi geldiği söylenen bitkisel ürün reklamlarının halkı yanılttığını açıklayan Bakanlık, bu tür reklamlar yapan Dr. Ömer Coşkun’un şahsına 1 milyon 800 bin lira ceza kesti. Bakanlıktan konuyla ilgili verilen bilgi şöyle:

ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR
“Son zamanlarda bitkisel ürün, gıda takviyesi, takviye edici gıda adı altında etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmamış pek çok ürün grubunun sağlık beyanı içeren ifadeler ile piyasada tanıtımının ve satışının yapıldığı görülüyor. Bu ürünler vatandaşlar tarafından alınıp kullanılıyor, tedavi olmaları bir yana daha farklı hastalıklara sebep oluyor ve hatta ölümlere varan sonuçlarla karşılaşılıyor.
Dr. Ömer Coşkun, halen 15’ten fazla internet sitesinde ve muhtelif ulusal ve yerel televizyon kanallarının yanısıra www.tansalp.tv ve www.saglikrehberi.tv vb. sitelerde serbestçe yayın yaparak içeriği belirsiz bitkisel karışımlarla çeşitli hastalıkları tedavi ettiğini ileri süren ve ciddi meblağlarda ürün satışı yapan bir şahıs. Ürünlerin arasında ‘cinsel fonksiyon arttırıcı’ iddiasıyla gündeme gelen ancak Bakanlığımız analizleriyle içerisinde ‘sildenafil-penis sertleşmesi bozukluğuna karşı kullanılan bir ilacın etken maddesi’ tespit edildi.

SATIŞI YASAL OLMAYAN ÜRÜNLER
Dr. Ömer Coşkun 2009 yılında müdürlüğümüze aktar ve baharatçılık izin belgesi başvurusunda bulunmuştu. Bu izin verilmiş ancak şahsın sorumluluğunda aktar-baharatçı dükkanı izin verildikten sonra sık sık denetlenmesi gerektiği tarafımıza bildirilmişti. 2010 yılında Müdürlüğümüz Hasta Hakları Birimi’ne iletilen yine bir hasta şikâyeti nedeniyle valilik oluruna istinaden başlatılan soruşturmada doğrudan Dr. Ömer Coşkun ve A.N.C. Özel Sağlık Hizmetleri Ltd. Şti. incelemeye alınmıştı. 21.11.2011 tarihli inceleme raporunun netice ve kanaat bölümünde, ‘Coşkun’un üzerinde seri ve parti numaraları bulunmayan, satışı yasal olmayan, kullanıldığında insan sağlığına olumsuz eki yapabilecek ürünleri sattığı tespit edildiği ve konunun adli yönden soruşturulmasının uygun olacağı’ yönünde kanaat bildirildiğinden Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu.”