Genelev kapatıldı halk sokağa döküldü!

Endonezya, Güneydoğu Asya bölgesinin en büyük fuhuş bölgesi olarak kabul edilen, Surabaya kentindeki Dolly takma adıyla bilinen bölgeyi kapattı.
Genelev kapatıldı halk sokağa döküldü!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2023-04-15 14:53:30    

Genelev Videoları için tıklayın

Kapatma kararı, geçimini fuhuş sektöründen sağlayan bölge sakinlerinin gergin bekleyişinin ardından dün akşamdan itibaren resmen yürürlüğe girdi.

Surabaya Belediye Başkanı Tri Rismaharini'nin emriyle fuhşa yasaklanan bölge sakinlerine, yerel yönetim tarafından zararlarını karşılamak amacıyla 5 milyon Endonezya Rupiahı (yaklaşık 893 TL) tazminat ödenecek. Aşama aşama gerçekleşecek olan kapatma kararı uyarınca, bölgedeki genelevler en son temmuz ayına kadar işlerini sona erdirmek zorunda.

Kapatma kararının dün akşam yürürlüğe girmesiyle, yetkililer Güneydoğu Asya'nın bu en büyük 'kırmızı lambalı' bölgesindeki fuhuş merkezlerinden kepenklerini indirmelerini istedi. Kararın tebliğinin ardından gergin bir bekleyiş içindeki bazı fuhuş sektörü çalışanlarının, tazminat talebiyle kentteki devlet kurumlarının önünde kuyruklar oluşturdukları görüldü.

Endonezya'nın Doğu Cava eyaletine bağlı Surabaya kentindeki bir askeri komutanlık bürosu önünde tazminat almak için kuyruğa giren, fuhuş sektöründe aracı olarak çalışmış Indah isimli kadın, bölgedeki AA muhabirine, aldığı parayla yeni bir iş sahasında çalışmak istediğini söyledi. Ülkedeki verimli bir tarım bölgesi olan Nganyuk'tan olduğunu belirten Indah, doğduğu bu kentte büyük baş hayvan beslemeyi düşündüğünü kaydetti.

Yasak öncesi gösteriler

Yasağın yürürlüğe girmesinden az önce, girişi kapatarak polis ve bölgenin fuhuşa kapatılmasını isteyenlerin bölgeye girişini engelleyen, fuhuş sektörü çalışanları, aracılar ve geçimini bu sektörden sağlayanlardan oluşan Dolly sakinleri, bölgenin kendileri için geçim kaynağı olduğunu göstermek amacıyla ellerinde tuttukları tencere ve tavalarla eylem yaptı.

Surabaya Belediye Başkanı Rismaharini aleyhinde sloganlar atarak kendilerine tazminat ödeneceğini duyuran belgeyi yakan eylemcilerle bölgeye gönderilen yüzlerce polis arasında itiş kakış yaşandığı görüldü.

Gösterilere katılan Andre adlı eylemci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi ve diğer 'girişimcilerin' kapatma emrine, bunun bölgede işsizliğe neden olacağı için karşı çıktıklarını söyledi. Belediyenin ödeyeceğini ilan ettiği 5 milyon Endonezya Rupiahının, kendi aylık kazancının ayda 8 milyon Endonezya Rupiahı (yaklaşık 1427 TL) olduğu düşünüldüğünde hiçbir şey ifade etmediğini vurgulayan Andre, şimdiye kadar sadece bir genelev patronunun işini sona erdirerek yasağa uyduğunu belirtti.

Güneydoğu Asya'nın en büyük fuhuş merkezi Dolly

Başkent Cakarta'nın ardından ülkenin en büyük kenti olan Surabaya kentine bağlı Putat Caya köyünde bulunan bölge, adını buraya ülkenin Hollanda sömürgesi olduğu dönemde gelerek yerleşen Dolly adlı Hollandalı bir kadın genelev patronundan alıyor.

Yol kenarları boyunca uzanan 150 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğindeki bir alana kurulu olan Dolly ile yakınındaki Carak bölgesi, 1960'lı yıllardan beri fuhuş sektöründe yer alıyor.

Az sayıda kurulan genelevlerle 1970'li yıllarda oluşmaya başlayan Dolly, daha sonra büyük bir hızla gelişerek, yüzlerce seks işçisi, misafirhaneleri, gece kulüpleri, karaoke salonları ve bölge etrafında oluşan gıda maddesi satıcılarından çekçek sürücüleri ve park görevlilerine kadar uzanan mikro ekonomik sistemiyle büyük bir sektör haline geldi. Bölge şu an, 48 meskun evde bulunan 1449 hayat kadını ve yaklaşık 311 hayat kadını tellalına ev sahipliği yapıyor.

Vehaber Menu