Otel Olimpos'a zarar verecek!

Antalya’nın Beydağları Milli Parkı sınırları içinde Phaselis Antik Kenti’ne yakın bir noktada yapılması planlanan otel projesi için bilirkişi, ‘Çevre üzerinde önemli etkilere neden olacak’ görüşünü savundu.
Otel Olimpos'a zarar verecek!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Antalya Valiliğ’nin proje için, ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararına varmış, bu karara karşı sivil toplum örgütlerince dava açılmştı.

Dava üzerine oluşturulan, üç akademisyenin yer aldığı bilirkişi heyeti, raporunu Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’ne sundu.

1. derece arkeolojik SİT alanı
DHA’nın haberine göre 29 sayfadan oluşan bilirkişi raporunda Rixos Otelleri’nin Ares Fasilis adlı şirketi üzerinden tahsisi yapılan 180 dönüm alanın Beydağları Sahil Milli Parkı içinde, Phaselis Antik Kenti bitişiğinde bulunduğu belirtilerek, ‘dava konusu proje alanının 20 dönümünün 1. derece arkeolojik SİT alanı içinde yer aldığı’ kaydedildi.

Alanın tarihi ve kültürel karakteri itibariyle Phaselis ekolojik habitatı içinde kaldığı belirtilen raporda, dava konusu projenin, içinde bulunduğu alanın hassas doğal, tarihi, kültürel yapısı itibariyle çevre üzerinde önemli etkilere neden olacağı savunuldu.

Raporda şu tespitlere yer verildi:

- Proje alanı, 154’ü Türkiye, 25’i de bölgeye endemik 864 bitki türünü barındırmakta ve tarihi- kültürel miras açısından Phaselis Antik Kenti’nin etkileşim sahası içinde yer almaktadır.

- Planlama ve yer seçimi açısından alanın seçimi ve tesisin ele alınışında önemli eksiklikler bulunmaktadır.

- Proje alanının tahsisi ve onayı mevzuata uygun görünse de alanın hem Milli Park sahası hem de 1. derece arkeolojik SİT alanı içinde kalıyor olması gerçeği dikkate alınmamıştır.

- Beydağları Sahil Milli Parkı uzun devreli gelişim plan kararlarında bölge ‘sınırlı kullanım alanı’ olarak tanımlanmış olmakla birlikte bu tanım turizm konaklama tesisini kapsamamaktadır.

- Proje tanıtım dosyasında projenin çevresel etkileri konusunda projeyle doğrudan ilişkili bilimsel ve teknik hiçbir bilgi verilmemiş, olası çevresel etkiler konusunda çözüm önerisi de sunulmamıştır.
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü