Palitana dünyanın ilk vejetaryen şehri oldu!

200 Jain keşişi açlık grevine girdi, şehrin baştan sona vejetaryen bölge ilân edilene dek ölüm orucu tutacaklarını açıkladı.
Palitana dünyanın ilk vejetaryen şehri oldu!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Gujarat eyaletinde, dağlarda kurulmuş olan Palitana şehri Jain’in en kutsal şehirlerinden biri, buranın sakinleri şehirlerinde hiçbir öldürme eyleminin gerçekleşmesini istemiyor. Yakın zamanlarda 200 Jain keşişi açlık grevine girdi, şehrin baştan sona vejetaryen bölge ilân edilene dek ölüm orucu tutacaklarını açıkladı.

Jainizm hem dünyanın en eski dini, hem de bütün canlılara karşı şiddetsizliği öğütleyen bir inanç. Hindistan’da 5 milyon insan bu dine mensup. Jainistlerden biri olan Sadhar Sagar “Bu şehirde ete ulaşmak hep kolay oldu ama bu bizi dini inançlarımıza aykırı. Bu kutsal mekânda vejetaryen kökenli olmak bütün yiyeceklerin yasaklanmasını istedik hep “ diyor.

İstedikleri oldu. 14 Ağustos’ta Gujarat hükümeti Palitana’nın “etsiz bölge “olduğunu ilân etti. Şehirde et ve yumurta satışı tamamen yasaklandı, ayrıca şehir sınırları dahilinde hayvan kesimi yasa dışı ilân edildi.

Nishit Mehru gibi balıkçıların tamamen işe son vermesi gerekti. Mehru “Palitana’da artık iş yapamıyoruz. Böylesine tek taraflı bir karar almamalıydılar. Eğer balık satamazsak nasıl yaşayacağız? Hükümet baskı altında bir takım kararlar vermemeli” diyor.

Diğer balıkçıları temsilen Valjibhai Mithapura adında bir balıkçı, olayı mahkemeye taşıdı. Mahkeme, eyalet hükümetinden yasağın doğru bir şekilde açıklanmasını talep etti. Açıklama sonrası yapılan düzenlemenin yasal olup olmadığına karar verilecek. Gujarat ulusalcı BJP Partisi tarafından yönetiliyor. BJP’nin lideri ise ülkenin Başbakanı Narendra Modi.

Palitana’nın nüfusu 65,000. Nüfusun %25’i Müslüman. Müslüman akademisyen Syed Jehangir Miyan yasağa karşı çıkıyor: “Bu şehirde yaşayan çok insan var ve nüfusun çoğunluğu et yiyor. İnsanların et yemesini yasaklamak haklarının ihlâli demektir. Biz bu şehirde on yıllardır yaşıyoruz. Birdenbire bütün şehre böyle bir yasak getirmek yanlış”.
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü