Erdoğan'dan Zaman'a 100 bin TL'lik tazminat davası!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Fuatavni' adıyla oluşturulan Twitter hesabından yapılan hakaret ve iftira içeren paylaşımları internet sitesinden yayımlayarak, kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle gazete aleyhine 100 bin liralık manevi tazminat dava
Erdoğan'dan Zaman'a 100 bin TL'lik tazminat davası!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Fuatavni" adıyla  oluşturulan Twitter hesabından yapılan hakaret ve iftira içeren paylaşımları  internet sitesinden yayımlayarak, kişilik haklarına saldırıda bulunduğu  gerekçesiyle Zaman gazetesi aleyhine 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı. 
 
  Erdoğan'ın avukatları Ali Özkaya, Muammer Cemaloğlu ve Burhanettin  Sevencan'ın açtığı davanın dilekçesinde, "www.zaman.com.tr" internet sitesinde 10  Ocak 2015'te "Fuat Avni'den çok konuşulacak iddia: MİT elemanlarına kanlı eylem  yaptırıp, Cemaat'e yıkacaklar" başlığıylahaber yayınlandığı belirtildi ve  haberin içeriği nakledildi. 
 
FUAT AVNİ HESABINDAN...
 
Haberin, "Fuatavni" adıyla oluşturulan Twitter hesabına dayanılanarak  yapıldığı kaydedilen dilekçede, "(Fuatavni) adlı Twitter hesabına dayanılarak  yapılan haberde yer alan iddiaların akıl ve mantık dışı, külliyen yalan ve iftira  olduğu izaha gerek duyulmayacak şekilde ortadadır. Davalı yayın organı da bu  durumu çok açık ve net şekilde bilmesine rağmen kasıtlı ve suimaksatlı şekilde  basın ahlak ve meslek ilkelerine ters düşen bu haberi yayınlamıştır" denildi. 
 
"Fuatavni" adlı Twitter hesabının "Fethullah Gülen grubu/örgütünün  kullandığı bir bilgi/istihbarat havuz hesabı", "proje/operasyon hesabı" olduğu,  yayınlarıyla bu amaca hizmet ettiğinin kamuoyunda sıkça gündeme getirildiği ifade  edilen dilekçede, dava konusu paylaşımlar ve haberin, kasıtlı şekilde, Hz.  Muhammed karikatürüyle büyük tepki çeken "Charlie Hebdo" dergisine düzenlenen  kanlı saldırının hemen ertesinde yayınlandığı belirtildi. 
 
  "Buradaki amacın, tüm dünyada Radikal dinci terörün konuşulduğu,  hassasiyetin en üst noktada olduğu zamanda Erdoğan'ın, bu saldırının da arkasında  olduğu ifade edilen IŞİD ve El Kaide gibi uluslararası toplumun terör örgütü  olarak kabul ettiği gruplara yardım ettiği algısını oluşturmak ve bunu ulusal ve  uluslararası topluma yaymak olduğu" bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 
 
'AMACI ORTAYA KOYUYOR'
 
"Kamuoyunda paralel yapı olarak adlandırılan örgütün algı  operasyonları için kullandığı, kime ait olduğu dahi bilinmeyen (!) bir Twitter  hesabına dayanarak böylesine ciddi iddiaların haberleştirilmesi, buradaki amacı  açıkça gözler önüne sermektedir. Dava konusu Twitter hesabında paylaşılan  tweetler öncelikle ve hızlı bir şekilde cemaat mensubu olduğunu iddia eden  kişiler ve yayın organları tarafından RT edilerek, yayılmakta ve bu hesaptan  paylaşılan bilgiler, cemaat mensubu kişiler ve yayın organları tarafından  kesinlikle doğru kabul edilerek, bu hesap sahiplenilmektedir. Taraflar karşılıklı  paslaşarak bu gerçek dışı, akla, mantığa, hukuka ve vicdana aykırı iddiaları  gayri ahlaki ve hukuk dışı hedefleri doğrultusunda yayınlamakta, yaymaktadırlar.  Bu durum çok açık ve net bir şekilde ortadadır." 
 
Dilekçede, "bu iftiraların kime ait olduğu dahi bilinmeyen bir Twitter  hesabına dayanılarak haberleştirilmesinin, davalı yayın organının hukuki ve cezai  sorumluluğunu ortadan kaldırmadığı" belirtilen dilekçede, şöyle denildi: 
 
"Gerçekte duyulan acı, elem ve ıstırabı bir bölümüyle karşılayabilecek  bu tazminatın miktarından çok mana ve ehemmiyetinin büyüklüğü tartışmasızdır.  Uğranılan zararı herhangi bir tazmin şeklinin tam manasıyla karşılayabilmesi  düşünülemez. Ancak tarafların sıfatı, kişisel, toplumsal ve ekonomik durumları,  hukuka aykırı saldırının ve davalının kusurunun ağırlığı, şiddeti, Anayasa gereği  Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'Devletin ve milletin birliğini temsil etmesi' nedeniyle,  'Ülke olarak uluslararası terör örgütüne destek veriliyor' iftirasına maruz  kalınmasının oluşturduğu manevi zarar, fiilin basın yoluyla işlenmiş olması  hasebiyle yarattığı etkinin geniş bir kitleye ulaşmış olması, doğmuş olan zararın  tahammül edilemez oluşu ve yarattığı olumsuz etkiler göz önüne alınarak,  müvekkilimin duçar olduğu acı, elem ve ıstırabı bir nebze olsun tahfif edebilmek  amacıyla sayın mahkemenize başvurma zorunluluğu doğmuştur."

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü