Adriana Lima Taksim'de eylemin ortasında kaldı!

İstiklal Caddesi'nde reklam çekimi yapan Adriana Lima Hasan Ocak'ın davasında zaman aşımı eylemine denk geldi.
Adriana Lima Taksim'de eylemin ortasında kaldı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

ESP üyesi bir grup Taksim Tünel'de toplanarak  Hasan Ocak'ın davasında 'zaman aşımı' olmaması gerektiği yönünde eylem yapmak üzere toplandı. Bu sırada Tünel'deki tramvayda Adrina Lima görüldü. Reklam çekimleri için Tünel'de tarihi tramvaya binen  manken eylemcilerin arasından geçti. Lima meraklı gözlerle çevreyi izledi.

ETHA'da yer alan habere göre; ESP, Ocak dosyasında zamanaşımına karşı başlatılan kampanya kapsamında bu hafta Taksim'de eylem yaptı. Tünel'de bir araya gelen ESP üyeleri, yüzlerinde gözaltında kaybedilen Ocak'ın maskeleri ile "Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam", "İnsanlık suçunun zaman aşımı olmaz" sloganları eşliğinde yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca Gazi katliamına ilişkin konuşmalar gerçekleştiren ESP üyeleri, Hasan Ocak'ın katledilmesinden sorumlu olanları işaret ederek, "Hesap soracağız" dedi.

'KATİLLERİN SUÇLARINI ÖRTENLER, SUÇ ORTAĞIDIR'

Galatasaray Lisesi önüne gelindiğinde Ocak'ın kardeşi Ali Ocak konuşma gerçekleştirdi. Hasan Ocak'ın katledilmesinin ardından geçen 20 yıl boyunca devletin suç unsurlarının arttığını belirten kardeş Ocak, "Katilleri koruyanlar, suçların üstünü örtenler, katillerin suç ortaklarıdır" dedi.

Zaman aşımı ile kayıp yakınlarının acılarına bir acı daha ekleneceğini belirten Ocak, "Buna hakkınız yok" diye kaydetti. Ocak, devlet yetkililerine seslenerek, "Zaman aşımı ortadan kaldırılsın, katilleri yargılanıp cezalandırılsın" dedi.

Ardından ESP İstanbul İl Başkanı Çiçek Otlu, basın açıklamasını okudu. Otlu, yoğun mücadeleler sonucu toplumsal bir duyarlılığın oluştuğunu ve devletin kaybetme politikasında bir gerilemenin olduğunu, ancak ortaya çıkan yüzlerce itiraf ve belgeye rağmen hiçbir ilerlemenin sağlanmadığını kaydetti. Devletin gözaltında kayıpları insanlık suçu saymamasına tepki gösteren Otlu, 12 Mart 1995 Gazi katliamının ardından gözaltında kaybedilen Hasan Ocak dosyasının da zamanaşımına uğrama tehdidi altında olduğunu belirtti.

Gazi katliamını ve katliamda yaşamını yitirenleri hatırlatan Otlu, katliam davasında yargılanan ve ceza verilen polislerin, cezalarının af kapsamına alınarak ertelendiğini hatırlattı. Katliamın ardından ise pek çok devrimciye davalar açıldığını belirten Otlu, "Hasan Ocak ise 21 Mart 1995 günü kaçırılarak katledildi, ailesinin, yoldaşlarının, insan hakları savunucularının yoğun çabaları ile Ocak'ın cansız bedeni Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı'nda bulundu" diye konuştu.

'DEVLET, OCAK DOSYASINI KAPATMAYI BEKLİYOR'

Hasan Ocak'ın bulunduğu 17 Mayıs gününün Türkiye'de kayıplara karşı mücadele günü ilan edildiğini hatırlatan Otlu, şunları söyledi: "Hasan Ocak'ın kaybedilmesi sürecinde gözaltında kaybetmelere karşı yürütülen aktif ve sonuç alıcı mücadele ve açılan Cumartesi mevzisi devletin kaybetme saldırılarında bir geriletme yarattı."

Hasan Ocak dosyasında tüm bu süre boyunca hiçbir ilerlemenin olmadığını ifade eden Otlu, "Adli makamlar 20 yıllık zamanaşımı süresinin dolacağı 21 Mart 2015'te Ocak dosyasını kapatmayı bekliyor" dedi.

Gözaltında kayıpların sorumlularının dönemin yetkilileri olan Tansu Çiller, Mehmet Ağar, Doğan Güreş, Hayri Kozakçıoğlu ve Nejdet Menzir olduğunu belirten Otlu, "Gözaltında kaybet politikası bir devlet politikası olarak uygulanmıştır" dedi. Otlu, katillerden hesap sorana kadar mücadelelerinin süreceğini ifade etti.

Açıklamanın ardından stant açan ESP üyeleri, zaman aşımı tehlikesine karşı imza topladı.