Gördüğünüzü öldürmek için vurun!

İsrail'in ‘koruyucu hat’ operasyonundaki savaş suçları, İsrailli ‘Sessizliği Bozun’ organizasyonunun raporuyla açığa çıktı.
Gördüğünüzü öldürmek için vurun!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Operasyonun hemen ardından  çalışmaya başlayan ve raporu 8 ayda tamamlayan organizasyon, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) komutanlarından sivil kayıplar önemsenmeden ‘ağır’ emirler geldiğini belirtirken, raporda, “Ordunun ‘sivil insanlara zarar gelmesi pahasına bizim kuvvetlerimiz için minimum risk’ ilkesi Gazze şeridinde yaşayan halka tahmin edilemez zararlar vermiştir. Operasyon öncesi bu sonuçlar göz önüne alınabilirdi” ifadeleri kullanıldı.

‘ÖLDÜRMEK İÇİN VURUN'
Birgün'de yer alan habere göre Gazze şeridine gönderilen IDF’nin kıdemli başçavuşlarından biri, organizasyona verdiği ifadede “Çatışma kurallarıyla ilgili brifingde ‘IDF’den olmayan herkese ateş açın’ dendi. Tek ilke olarak da bunu gösterdiler. IDF güçleri dışında gördüğümüzü vurmamızı istediler. Daha en başından “Öldürmek için ateş edin’ şeklinde talimat aldım” ifadelerini kullandı. Bir başka kıdemli başçavuş ise aldığı talimatları, “Çok basit talimatlardı, ‘Savaş alanındasınız, eğer bir adam görürseniz vurun’ şeklinde emirler aldık. Bombaladığımız bir alana birkaç saat sonra gittiğimizde ‘masum’ görünmeyen herkesi vurmamız söylendi” diye konuştu.

‘GERİDE KALAN HAMAS'TIR'
Dünyanın belirli bir bölgeye 1.8 milyonluk nüfusuyla ‘sıkışmış’ noktalarının başında gelen Gazze’ye, hava saldırıları öncesinde uçaktan ‘Bölgeyi terk edin’ broşürleri atıldığı raporlara geçerken, bu emre uymayıp bölgeyi terk etmeyen herkesin Hamas militanı olarak etiketlendiği de anlatıldı. Aynı şekilde ‘şüpheli’ bir evi bombalamadan önce sadece binaya ufak zararlar veren küçük bombalar atan IDF’in, bazı durumlarda uyarı ateşinden 30 saniye geçmeden ‘gerçek’ bombayı gönderdiği de ortaya çıkartıldı.

HANİ SAVUNMAYDI?
Raporun ardından akıllara Batılı ülkelerin, özellikle de ABD’li ve Britanyalı siyasetçilerin, “İsrail’in kendini savunma hakkı var” açıklamaları geldi. Hatırlanacağı gibi ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, geçen yılın kasım ayında, “İsrail, sivil kayıpları engellemek için olağanüstü çaba harcadı” açıklamasında bulunmuştu. Britanya’da ise Başbakan David Cameron, geçen hafta  Jewish Chronicle’e verdiği röportajda İsrail’in pozisyonunu sıkı bir şekilde savunarak perşembe günkü seçimlerde olası Yahudi oylarını toplama girişiminde bulundu.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü