Cumartesi Anneleri: Kenan Evren rahat uyuma!

Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları da Galatasaray Meydanı’nda bir eylem düzenledi.
Cumartesi Anneleri: Kenan Evren rahat uyuma!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

12 Eylül 1980 faşist darbesinin mimarı Kenan Evren için Ankara’da cenaze töreni düzenlendiği sıralarda Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları Galatasaray Meydanı’nda “Evren’i nasıl bilirdiniz?” eylemi yaptı.  

İleri'de yer alan habere göre 528. haftayı geride bırakan Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği ve Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından yapılan ortak eylemde insan hakları savunucuları, bu kez de “Kenan Evren’i nasıl bilirdiniz?” sorusuna yanıt vermek için Galatasaray’da buluştu.

‘Kenan Evren öldü, 12 Eylül yaşıyor’ şiarıyla yapılan ortak açıklamada Evren’in işlediği insanlık suçlarının hesabını vermeden öldüğüne dikkat çekildi.

TÖRENE KATILANLARA: SİZİ ASLA AFFETMEYECEĞİZ

Evren’in devlet töreniyle gömülmesine sert şekilde tepki gösterilen açıklamada şunlar söylendi: “Kenan Evren’i koruyanlar, onurlandıranlar, cenaze törenine katılanlar bilin ki; darbeyi meşrulaştırdınız. İnsanlık suçlarını normalleştirdiniz. Halka karşı suç işlemeyi teşvik ettiniz. Darbecilerin suç ortağı oldunuz, sizi affetmeyeceğiz.”

“Bu saatlerde Evren’in cenazesi Ankara Ahmet Hamdi Akseki Cami’nde musalla taşı üzerinde. Şimdi onun içinde ‘merhumu nasıl bilirdiniz?’ sorusu soruluyor. Biz de cevabımızı Galatasaray’dan veriyoruz:” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada Evren şöyle yad edildi: “Onu halka karşı suç işlemiş, işkencelerde ve idam sehpalarında insanların ölmesine neden olmuş bir insanlık suçlusu olarak bilirdik. Onu; evlatları 12 Eylül’de kaybedilen, katledilen, idam edilen, annelerin gözlerindeki acı, kalplerindeki öfke, dillerindeki beddua olarak bilirdik.”

‘KENAN EVREN RAHAT UYUMA, MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

“12 Eylül’le hesaplaşmak, sadece dönemin sorumlularını yargı önüne çıkarmakla sınırlanamaz” denilen açıklama şu mesajla sonlandırıldı: “Hesaplaşma, darbeci zihniyetin meşruluğunu sorgulamaya yönelik siyasal, hukuksal ve kültürel boyutlarda içermelidir. Devleti yönetenler, 12 Eylül’ün mirasını sahiplendikçe 12 Eylül yaşayacak. Kenan Evren rahat uyuma, yarattığın zihniyetle mücadelemiz sürecek."