Deniz Gezmiş'in ağabeyi: Demirel'i hayırla yad edemiyorum!

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idamlarında önemli rol oynayan Süleyman Demirel'in vefatının ardından Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş bir açıklama yaptı, 'Hayırla yad edemiyorum' dedi.
Deniz Gezmiş'in ağabeyi: Demirel'i hayırla yad edemiyorum!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Süleyman Demirel denince akla gelen en önemli olaylardan bir tanesi de Deniz Gezmiş , Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idamlarında oynadığı roldü. Demirel'in vefatıyla ilgili bir açıklama yapan Deniz Gezmiş'in abisi Bora Gezmiş, şunları söyledi:

"Ölünün arkasından konuşmak bizim açımızdan iyi bir şey değildir ama bize yapılanı da unutmamız mümkün değildir. bugün ne kadar överlerse övsünler o üç gencin öldürülmesindeki rolünü gizleyemezler, günahını temizleyemezler. Hayırla yad edemiyorum. Biz sağken de söyleyeceğimizi söyledik zaten."

‘EVET’ DEDİ VEKİLLERİNE BAKTI

Dönemin tanıklarından Gazeteci Altan Öymen , Denizlerin idamının oylandığı Meclis oturumunda Demirel’in tutumunu şu ifadelerle anlatıyor: “Demirel, Mobilya Yolsuzluğu’ndan yargılanan yeğeni Yahya Demirel’le ilgili olarak ‘25 yaşında çocukla uğraşıyorlar’ diyor. 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz, Yusuf, Hüseyin’in idam kararları oylanıyordu. Süleyman Bey AP Grubu’nun en önünde oturuyordu. Elini 'idama evet' için kaldırdığında arkasına dönüp baktı, herkesin kaldırıp kaldırmadığını kontrol ediyordu. Sonra vakur bir ifadeyle önüne döndü. İdamlar kabul edilmişti. Deniz ve Yusuf da 25 yaşındaydı. Hüseyin ise 23’ündeydi...”

DEMİREL: "DENİZLERİ MİLLİ İRADE ASTI"

İdamlardaki rolünden dolayı gelen eleştiriler üzerine Demirel, daha sonraları şunları söyledi:

"O tarihte milli irade mevcuttur. İdam kararları yargıtay, Meclis ve Cumhurbaşkanı'ndan geçmiştir. Kararı milli irade vermiştir. O milli irade de bütün milleti temsil ediyor. Bugünlerde her fırsatta 'meşruiyetin kaynağı' olarak gösterilen milli irade buraya gelince niye sayılmıyor. Ben o milli iradede, 276'da sadece 1'im."

ETHA

Vehaber Menu