AB, Yunanistan ekonomik krizi için toplanıyor!

AB ve IMF iflasın eşiğine gelen Yunanistan için son önlem paketi önerisini Pazar akşamı Brüksel'e iletti.
AB, Yunanistan ekonomik krizi için toplanıyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz Dünya gündeminde yapılan görüşmelerde ortak yol bulunamaması Yunanistan ekonomisini daha da çıkmaza soktu BBC Türkçe'de yer alan habere göre Atina'nın sunduğu son tedbir paketinde nelerin olduğuna dair bir bilgi paylaşılmasa da Avrupa Komisyonu sözcüsü Martin Selmayr, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda "Yeni plan ulaştı... Yarınki zirvede aşama kaydedilebilmesi için iyi bir temel" yorumunu yaptı.

Yunanistan'ın 30 Haziran'a kadar IMF'ye 1,6 milyar euroluk borç geri ödemesi gerçekleştirmesi gerekiyor.

Ancak Atina, AB ve IMF'den 7,2 milyar euroluk yardım paketinin son dilimini alamazsa bu ödemeyi yapamayacağını belirtiyor.

AB ile IMF ise yardım paketinin Atina'ya gönderilebilmesi için öncelikle Syriza hükümetinin yeni ürünlerin KDV kapsamına alınmasından, memur ve emekli maaşlarında indirime varan bir dizi kemer sıkma tedbirini kabul etmesi gerektiği konusunda ısrar ediyor.

Yunanistan ve Euro Bölgesi liderleri Brüksel'de yapılacak acil toplantıya hazırlanırken, dün Atina'da toplanan binlerce kişilik kalabalık gösterici grubu gece geç saatlere kadar Syriza hükümetinin taviz vermemesi gerektiğini dile getirdi.

Yunanistan borç krizinin başladığı yıl olan 2010'dan bu yana ülkenin büyük bir kemer sıkma programı altında ezildiğini düşünen göstericiler, daha fazla harcama kesintisine ve vergi artışına karşı çıkıyor.

Tsipras'ın yoğun trafiği

Bu sabah Yunanistan Başbakanı Alexist Tsipras, Yunanistan'a verilen kurtarma paketini finanse eden IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Euro Bölgesi yetkilileriyle toplanacak.

Tsipas daha sonra 18 üyeli Euro Bölgesi'nin liderlerinin katılacağı zirveye geçecek.

Hükümetinin Brüksel'e gönderdiği son tedbir planını 'karşılıklı olarak fayda sağlayacak nitelikte' sözleriyle yorumlayan Tsipras, herkesin bir uzlaşma niyetiyle masaya oturacağını ifade etti.

'Anlaşma çıkmaması delilik olur'

Öte yandan BBC'ye konuşan Yunanistan'ın en büyük finans kuruluşu National Bank of Greece CEO'su Louka Katseli, bugün anlaşmaya varılamazsa bunun 'tam bir delilik' olacağını ifade etti.

Yunan bankacılık sisteminin şu an için bir krizin içinde olmadığını ifade eden Katseli,anlaşma olmaması halinde durumun kötüye gidişinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Artan belirsizlik yüzünden Yunan mevduat sahplerinin bankalardaki birikimlerini çekmeye gitmesi üzerine sadece son 1 haftada bankacılık sisteminden 4 milyar euroluk mevduat çıkışı yaşanmıştı.