Sigarayı bıraktıran cep telefonu uygulaması!

Cep telefonlarında geliştirilen ‘SmartQuit’ uygulaması klinik testlerle etkinliği kanıtlandıktan sonra Türkiye’de denenecek.
Sigarayı bıraktıran cep telefonu uygulaması!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

 ABD’nin Kirkland kentinde geliştirilen SmartQuit cep telefonu uygulamasını kullanan sigara tiryakilerinin, sigarayı bırakma konusunda kendi başlarına mücadele eden kişilere oranla 2.5-3 kat daha başarılı oldukları Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi tarafından yapılan 3.1 milyon dolarlık araştırmada tescillendi.

Vatan gazetesinden Uğur Koçbaş'ın haberine göre, firma bu başarı üzerine Washington eyaletinden 250 bin dolar fonlama elde etti ve burada sigara kullanan kamu çalışanlarının cep telefonlarına aplikasyonun yüklenmesi için de anlaşmaya varıldı.
 
SmartQuit’in CEO’su Brandon Masterson ise kendisine hedef olarak Türkiye’yi seçti. Dünya Sağlık Örgütü verilerini inceleyen Masterson, Türkiye’de 2008’de yüzde 31 olan sigara tiryakisi oranının 2012 yılında yüzde 27’ye gerilediğini gördü. ‘Türkiye’deki sigara bağımlıları belli ki bu alışkanlığı terk etmek konusunda gönüllü ve aşağı doğru bir trend var. Bizim geliştirdiğimiz uygulamanın bu kişilere yardımcı olmak konusunda başarılı olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle kendimize Türkiye’yi hedef ülke seçtik’ diyen Masterson, Türkiye’de 3 yıl içinde 100 bin kişiye SmartQuit programı aracılığıyla sigarayı bıraktırmak istediklerini ilan etti. Program çok yakında Android ve iPhone’un Türkiye mağazalarındaki yerini alacak.
 
NASIL BIRAKTIRIYOR?
 
-  Programın bir ücretsiz bir de 50 dolarlık tam sürüm versiyonları bulunuyor. Şirketler ya da kamu kurumları ürünü satın alıp çalışanlarının telefonlarına bedava olarak yükleyebiliyor.
 
-  SmartQuit sigarayı bırakmak isteyen kişilerin gün içinde kaç sigara içtiklerinden çok sigaraya hangi anlarda ve günde kaç kez ihtiyaç duyduklarını tespit ederek bu anlarda tiryakinin elini sigaraya uzatmamasına yardımcı olan bir uygulama.
 
-  Kişisel bilgilerin ve alışkanlıkların programa girilmesinden sonra sigara ihtiyacı duyulan anlar ve sayılar kayıt edildikçe o anlarda tavsiyeler ve birkaç dakikalık egzersiz önerileri ekranda uyarı olarak beliriyor.
 
- Sigarayı bırakmak konusundaki kaygılara çözüm olacak tavsiyeler de aplikasyonda yer alıyor.

Vehaber Menu