Hopa Belediyesi’nden çöp itirafı: Biz de bir iki kere attık!

Hopa’da yaşanan selin ardından Karadeniz Sahil Yolu’nun üst yamacına dökülen çöpler sel sularının etkisiyle yola doğru sürüklendi.
Hopa Belediyesi’nden çöp itirafı: Biz de bir iki kere attık!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2020-08-23 21:16:29    

Hopa’nın Çamlıköy ve Fener mahalleleri arasındaki Karadeniz Sahil Yolu’nun hemen üst kısmında yer alan yamacın arkasına dökülen çöpler, sel sularının etkisi ile Karadeniz Sahil Yolu’na sürüklendi. Dağın arka yamacındaki alanda oluşturulan çöp depolama alanına, Hopa ve Arhavi belediyelerinin yıllarca çöp döktüğü ortaya çıktı.

‘Hopa Belediyesi ara sıra döktü

Hopa Belediye Başkanı AKP’li Nedim Cihan, bölgede yıllar önce oluşturulan depolama alanına kendilerinin de ara sıra çöp döktüğünü belirterek 'Bu alana daha önceleri çöp dökülmüş. Bizde ara sıra o alana çöp döktük. Sel sırasında çöpler sularla sürüklenerek sahile indi. O alanı temizleyeceğiz' dedi.

Arhavi’nin AKP’li Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu ise o bölgede yıllar önce çöp depolama alanı oluşturulduğunu belirterek 'Benim dönemimde oraya çöp dökülmedi. O bölgeye çöp dökmeyi uygun bulmadım. Hatta ‘Dökülen çöpler bir gün sel olursa sahile iner’ diye uyarım da olmuştu. Dediğim maalesef çıktı. Ortada kötü bir görüntü var' diye konuştu.

TMMOB heyetinden tepki

TMMOB’un oluşturduğu 15 kişilik heyet, Artvin’in Hopa ve Arhavi ilçelerinde sel ve heyelan bölgelerini inceledi.

Hopa Belediye Parkı’nda heyet adına açıklama yapan Jeofizik Mühendisleri Odası Artvin İl Temsilcisi Hakan Yavuz, yaşanan olayın doğal afet olmadığını belirterek,'Rant ve talan politikalarının sonucu olan çarpık kentleşme ve sağlıksız yapılaşma ile ülkemizde doğa olayları, doğal afet şeklinde yaşanmaktadır. Bölgenin coğrafi ve topoğrafik özellikleri göz önüne alınmadan yapılan altyapı çalışmaları, kesilen ağaçlar, daraltılan dere yatakları, dere yataklarına yapılan binalar ve işyerleri, doldurulan deniz sonuç olarak doğal bir olayı doğal bir afete dönüştürmüştür'  dedi.Soma’da fıtrat, Hopa’da takdiri ilahi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, 500 yılda bir yağan şiddetli yağmurdan bahsettiğini hatırlatan ve 'takdiri ilahi' diyerek hükümetin sorumluluğunu unutturmaya çalıştığını kaydeden Yavuz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

'Soma’da 301 madencinin ölümüne, ‘Fıtrat’ diyen zihniyet, Hopa’da ‘Takdiri ilahi’ diyebilmektedir. Bu zihniyet devam ettiği sürece su taşkınları ve felaketler devam edecektir. Çünkü Samsun’da, İstanbul’da ve birçok bölgemizde daha önce yaşanan felaketlerden hiç ders alınmamıştır. ‘Dere ıslahı’ adı altında derelerin betonlaştırılması, dere yataklarının daraltılması, dere yataklarının imara açılarak güvenli olmayan bölgelere konut inşa edilmesinin felakete neden olduğu tüm uyarılarımıza rağmen gözardı edilmiş, insanlarımızın hayatı pahasına bu uygulamalar devam ettirilmiştir. Dere yataklarının imara açılması ile ortaya çıkan rant, insanlarımızın hayatından daha mı değerlidir?'

HES’ler ve takdiri idari

Karadeniz bölgesinde derelerin üzerine kurulan yüzlerce HES’in bu felakete yol açan zincirin önemli halkalarından biri olduğunu kaydeden Yavuz doğayı ve yeşili talan edecek olan uygulamalara, doğa katliamlarına inatla devam edildiğini vurguladı. Yeşil Yol projesinin de bunlardan biri olduğunu söyleyen Yavuz, daha fazla talana, doğa katliamına yol açmadan durdurulması gerektiğini belirtti. TMMOB yönetimi olarak 'Bu felaket bir doğal afet değildir. Rantın, talanın, ihmallerin sonucu oluşan bir felakettir. Siyasi iktidar ve yerel yönetimlerin planlama hatalarının acı bir sonucudur. Takdiri ilahi değil, takdiri idaridir' dediklerini ifade eden Yavuz, yapılması gerekenin bilim ve tekniğin ışığında, rant politikalarından uzak, halkın yararına planlamalar yapılması ve uygulanması olduğunu vurguladı.

Sendika.Org/Ömer Şan-Rize

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü