Hamile kalırsanız işten atarız!

Manisa'daki Standart Profil Fabrikası'nın işçileri; 'hamile kalırsanız işten atarız', 'sendikaya üye olursanız yüz kızartıcı suçtan işten atarız, babanıza anlatamazsınız' diye tehdit ettiği ortaya çıktı.
Hamile kalırsanız işten atarız!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri, 125 işçiyi işten atan Manisa’daki Standart Profil fabrikasına 60 bin lira ceza kesti. Böylece işveren attığı her işçi için sadece 485 lira, Fabrika Müdürü Sebahattin Karabulut ise işyerinde sendikal baskı yaptığı gerekçesiyle 9 işçi için 6 bin 786 lira para cezası ödeyecek. İfadeleri ile fabrikanın ceza almasını sağlayan 4 işçi ise işveren tarafından çeşitli gerekçelerle anında işten atıldı.

'130 cezaevi ziyareti yaptık. Buradaki kadar tüyler ürperten ifadeler duymadım'

CHP Manisa Milletvekili, Cezaevleri İnceleme Komisyonu üyesi Özgür Özel sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan fabrika işçilerini ziyaret ederken; “130 cezaevi ziyareti yaptık. Buradaki kadar tüyler ürperten ifadeler duymadım” dedi. Cumhuriyet gazetesine konuşan Özel; geçen hafta direniş çadırlarını ziyaret ettiğini, bu sırada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar’ı telefonla arayarak bilgilendirdiğini belirtti.

İşçilerin verdiği ifade işverenin eline nasıl geçti?

60 bin liralık cezanın Standart Profil için caydırıcı olmaktan uzak, “devede kulak” kaldığını, ayrıca iki işçinin bir günlük çalışması ile fabrikayabu parayı zaten kazandırdığını ifade eden Özel, sonrasında yaşanan bir gelişmeyi de aktardı. Özel, müfettişlere ifade vererek fabrikanın ceza almasını sağlayan 4 işçiden 4’ünün de işten atıldıklarına söyledi. Bunun İş Yasası’na göre çok ağır bir suç olduğunu belirten Özel, işçilerin müfettişlere verdiği ifadelerin nasıl işverenin eline geçtiğini de sordu. Yeniden Çalışma Bakanlığı ile görüşeceklerini kaydeden Özel, yeni teftiş isteyeceklerini söyledi. Özel, fabrikada 700 sendikalı işçiden 400’ünün işten çıkarıldığını, toplamda ise 1000’in üzerinde işçinin atıldığını bildirdi. “Bu işin sonunu bırakmayacağız” dedi.

Hamile kadınları işte atıyorlar

“Ben aynı zamanda CHP Cezaevlerini İnceleme Komisyonu üyesiyim.Şimdiye kadar 130 cezaevi ziyareti yaptık. Bunun yanı sıra çok sayıda işçi çadırı ziyaretinde de bulundum. Ne 130 cezaevinde, ne de gittiğimiz onlarca grev çadırında Standart Profil’de duyduğum kadar tüyler ürperten ifadeler duymadım” diyen Özel, şunları söyledi: “Fabrikanın bütün kameraları işçilerin üzerine dönük. İnsan haklarına aykırı. İşçiler yer değiştirdiklerinde fabrika görevlileri de gelip kameraların açılarını onlara döndürüyorlar. Hamile kadınları işten atıyorlar. Yeni evlilere ‘hamile kalırsanız işten atılırsınız’ diyorlar. Kadın işçilere ‘sendikaya üye olursanız sizi işten atamayız. Biz sizi yüz kızartıcı suçtan atarız. Bunu kocanıza, babanıza anlatamazsınız’ diyerek kadınlar üzerinde insafsız bir baskı oluşturuyorlar. Sendikalı işçilere çarşamba günü işten çıkarılacaklarını söylüyorlar. Her gün ‘çarşambanın yolcuları burada mı’ diye anons yapıyorlar.'

Sol

Vehaber Menu