AK Parti ile HDP anlaştı!

Tekin, Ben, AK Parti ile HDP arasında yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi konusunda bir anlaşma olduğunu düşünüyorum. dedi.
AK Parti ile HDP anlaştı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
İktidar ile HDP arasında süren “çözüm süreci” müzakerelerinde masadaki olmazsa olmazlardan birinin “yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi” olduğunu belirten Tekin şöyle konuştu:

YÜZDE 10 SİYASETİ KİLİTLİYOR: Siyasette demokrasiyi işletemezseniz neyi çözeceksiniz? Bu da şunu aklımıza getiriyor; müzakere edilen ama hangi maddelerin müzakere edildiğini bilmediğimiz görüşmelerin en önemli gündem maddelerinden birisinin de yüzde 10 barajı olduğunu. Çünkü yüzde 10 barajı, bölgede siyaseti kilitleyen bir unsur. Bu yüzden mutlaka esnetilmesi gerekiyor.

TEKLİFİMİZ MASADA DURUYOR: Ben, AK Parti ile HDP arasında yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi konusunda bir anlaşma olduğunu düşünüyorum. Büyük olasılıkla iki parti barajın düşürülmesi konusunda bir ‘centilmenlik anlaşmasına’ vardı. Değişiklik için zamanlamayı bekliyorlar. CHP olarak bizim teklifimiz masada duruyor. Barajın yüzde 3 veya yüzde 5’e düşürülmesini savunuyoruz.

SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ: Barajın düşürülmesi halinde, yeni barajın 2015 seçimlerinde uygulanması için Anayasa değişikliği gerekiyor. Anayasa değişikliği gündeme gelirse CHP olarak biz sözümüzün arkasında dururuz ve değişikliğe destek veririz. Seçim barajı; AK Parti, CHP ve HDP’nin oylarıyla Meclis’te 450’nin üzerinde oyla kabul edilir. Türkiye de bu uygulamadan kurtulmuş olur. Yani Anayasa değişikliği konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Burada AK Parti, samimi mi değil mi ortaya çıkacak bir samimiyet testinden geçiyor. (HABERTÜRK)
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü