Gözüne dövme yaptırdı!

Alaska'da bir mahkeme gözakına dövme yaptırmış olan birisini polise saldırdığı için mahkum edince, bu alışılmadık dövme biçimi dikkat çekti.
Gözüne dövme yaptırdı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
39 yaşındaki Jason Barnum bir polis memurunu öldürmeye teşebbüsten suçlu bulundu. Barnum'un yüzünün bir kısmında ve kafasında karmaşık desenli dövmeler, yanağında bir diş dövmesi ve alnının ortasında da bir göz var.

Ama daha çarpıcı olanı ise, Barnum'un sağ gözünün beyazının dövme ile tamamen siyaha boyanmış olması.

İddia makamı adına konuşan Emniyet bölüm şefi Mark Mew, yargıca Barnum'un yüzüne bakmasını isedi ve 'Hayatını insanlara zarar vererek geçirmeyi kafaya koymuş' dedi.

Peki Barnum, göz küresine dövme yaptırarak toplumun geri kalanına düşmanlık beslediğini mi göstermiş oluyor? Eğer gözlerimiz gerçekten ruhumuza açılan pencere ise, dövmeli bir gözakı, sahibi hakkında ne söyler?

İlk esin kaynağı bilim kurgu filmi

Gözakına mürekkep enjekte etme işini ilk yapan kişi Luna Cobra isimli ABD'li bir dövme sanatçısı. Kötü biri gibi görünmekten ziyade amaç David Lynch'in 1984 yapımı kült bilim kurgu filmi Dune'daki karakterler gibi mavi gözlü görünmekmiş.

Cobra 'Kanada'da vücut modifikasyonu ile ilgili birkaç yılda bir toplantılar oluyordu' diyor, 'O yıl eski bir arkadaş gözlerine fotoshop ile Dune'daki efekti yakaladığı bir fotoğrafla geldi. Ona 'Sanırım bunu yapabilirim' dedim.'

Ertesi gün Cobra bir enjektör alarak, üç cesur gönüllü üzerinde denemesine başlamış.

'Kulağa ne kadar çılgınca geldiğinin farkındayım, ama bu tür şeyleri tüm hayatım boyunca yaptım o yüzden benim için damdan düşer gibi olmadı' diyor.

Cobra'nın yıllar içinde oluşan tekniği pigmentleri direk olarak göz küresine enjekte etmek. Böylece pigmentler gözün en üstündeki ince tabakasının altında kalıyor.

Tek bir enjeksiyon gözün dörtte birini kaplayacak kadar mürekkep içeriyor. Gözün beyazını kaplamak için birkaç enkesiyon yetiyor ve sonra beyaz tabaka hayat boyu o renkte kalıyor. Cobra bunu yüzlerce insan için yapmış. Maviler, yeşiller, kırmızılar, siyahlar... Singapur ve Sidney'den Londra ve ABD'ye kadar.

'Eğer kendinizi göz akınızı renklendirerek eğlendirmek istiyorsanız neden olmasın' diyor Cobra. 'Batik gibi ya da 'kozmik uzay' gibi görünen bir sürü şey yapıyorum. Bence bunlar günlük hayata biraz düş gücü getiriyor' diyor.

Bu dünyanın dışındanmış gibi görünmek Luna Cobra'nın Sidney'deki stüdyosunda çalışan piercing ustası Kylie Garth'a da çekici gelmiş.

Göz kürelerinin renginin değiştirmeden önce Garth yüzüne dövme, piercing, elf kulakları gibi sivri kulaklar ve çatallı bir dil de yaptırmış.

Kendisinin deniz köpüğü olarak tanımladığı hoş bir maviyi gözlerinin akında yakalamak için gereken bir kaç injeksiyon için Garth 'Çılgıncaydı' diyor. 'Sanki birileri gözünüzü dürtüyor, sonra garip bir baskı hissediyorsunuz sonra da gözünüze biraz kum kaçmış gibi, ama acı yok' diyor.

Garth ile aynı fikirde olmayanlardan biri ise Polonyalı rapçi Popek. Luna Cobra'nın Londra'da gözlerini yeşile boyadığı Popek o esnada videoya da çekilmiş.

Birkaç gün sonra ise Popek gözlerinde uyumasına engel olan bir yanma hissetmeye başlamış.

Şans o ki, bu durum geçici imiş. Popek rengi koyulaştırmayı düşünürken, göz doktoru gözüne zarar verebileceği hatta görüş kaybı yaşayabileceği konusunda uyarıda bulunmuş.

Garth mavi göz aklarına her zaman olumlu tepkiler aldığını söylüyor.

'İnsanların 'bunu yaptığına inanamıyorum' demesine sebep olan şey göze iğne batmasını düşünmeleri. Yoksa kimse gözlerimin korkutucu göründüğünü söylemedi' diyor.

Ama daha koyu renkler için aynı şey söz konusu değil.

Cobra, insanları, özellikle de koyu göz rengine sahip olanları göz aklarını boyatmaktan uzak tutmaya çalıştığını söylüyor.

Haftada bir kişi Cobra'ya gelip gözakını boyatmak istediğini söylüyor, genelde istenen renk ise siyah.

Benzer bir etkiyi renkli lenslerle oluşturmak da mümkün.

Cobra 'Onlara hayatları boyunca karşılaştıkları herkese korkutucu görüneceklerini söylüyorum. İnsanların onlarla iletişim kurmakta zorlanacaklarını ya da göz bebeklerini akip ede edemeyecekleri için onlara bakmakta zorlanacaklarını söylüyorum' diyor.

Gençleri de gözaklarını siyaha boyatmak istediklerinde bir iş bulana kadar beklemeye zorladığını anlatıyor. Zira yoksa hiç iş bulamayabilirler diyor.

Barnum mahkemede 'Sokaklarda yaşıyordum, iş bulmaya çalıştım ama tabi ki güzel yüzüm bunu yapmama engel oldu' dedi.

Barnum'un bu dövme ile amacı her ne olursa olsun, Cobra'ya gelen müşterilerin çoğunun amacı insanları şok etmek. Bazı müşteriler Cobra'nın uyarılarını insanları korkutmak 'havalı' olduğu için kulak ardı ediyor.

Diğerleri ise umurunda olmadığını söylüyor.

Geçtiğimiz yıllar içinde, dövmeleri hali hazırda suçlarının ya da üye oldukları çetelerin simgesi olarak kullanan bazı ABDli mahkumlar da gözaklarını boyatmak istedi.

ABD'de yayınlanan bir reality şov olan Lockup içeriye gizlice soktukları malzemeleri kullanarak gözaklarını maviye ve kırmızıya boyama çalışan mahkumları anlattı.

Bunlardan biri olan David Boltjes bu riski neden aldığını şu sözlerle anlatıyordu: 'Herkesin dövmesi var, herkesin uçları uzatılmış kulakları var ama gözakları dövmelenmiş kimseyi göremezsiniz.'

Cobra Dune hayranları ve arkadaşlar arasında bir deney olarak başlayan şeyin kontrol dışına çıktığını düşünüyor.

Cobra bu durumun Brezilyalı gençler ve bazı Rus altkültür grupları arasında yaygın olduğunu da duymuş ve insanların zarar görebileceğinden korkuyor.

'Bu şok edici. Başka kimsenin bunu yapacağını hiç düşünmemiştik. Ve şimdi herkes buna takmış durumda.'

'Bazen dünyaya bir canavar salıverdiğimizi ve tüm bu insanların zarar göreceğini düşünüyoruz' diyor Cobra ve uygulamanın birçok açıdan ters gidebileceğini anlatıyor, yanlış iğneyi ve mürekkebi kullanmak, çok fazla pigment enjtekte etmek ya da çok derine enjekte etmek gibi.

'Ben çok güzel bir şey olduğunu düşünüyorum ama bu durum garip bir hal aldı' diyor.

ABD Optometrik Derneği bu uygulamayı kesin bir dille kınıyor ve insanları enfeksiyon, infalmasyon ve körlük riskine açık hale getirdiğini söylüyor.

Hatta ABD'de de bazı eyaletler uygulamayı yasaklamayı bile tartışıyor.

Kendisinin dünyada her iki gözakını da boyatmış olan birkaç kadından biri olduğunu söyleyen Garth, yaptırmak isteyen kişilerin doğru seçimi yaptıkları konusunda çok net olmaları gerektiğini söylüyor.

'Bileğinize dövme yaptırmak konusunda kararsız olmakla aynı şey değil. Vücudunuzda yapabileceğiniz en kalıcı değişiklik bu. Gözünüzdeki mürekkebi çıkaramazsınız' diyor.

(BBC)
Vehaber Menu