Kendimize güveniyoruz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Addis Ababa’da İş Forumu’nda konuştu.
Kendimize güveniyoruz!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları:

Etiyopya ve Türkiye olarak, bölgelerinin önde gelen ekonomik aktörleri olarak bir ekonomik ortaklık imzalaması gerekiyor. Sayın Başbakan değerli misafirler, Türkiye dünyanın 17, Avrupa’nın 6. büyük ekonomisidir. Avrupa ile1996’dan bu yana Gümrük Birliği içindeyiz. Kendimize güveniyoruz.

Etiyopya’nın ekonomik performansının da başarılı olduğunu biliyorum. Güven ve istikrar olduktan sonra Etiyopya geleceği çok aydınlık olan bir ülkedir. Yetişmiş insan kapasitesi birçok engelinin aşılmasında en başak faktördür.

Bu ziyaretimde iş dünyamızın seçkin isimlerinden oluşan kalabalık bir heyet bana eşlik ediyor. Öncelikle tecrübelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sadece bir tarafın kazandığı ilişkinin ahlaki ve sürekli olmadığını düşünüyoruz. Birlikte kazanma esasına göre hareket ediyoruz.

İşbirliğimizin güçlü bir şekilde güçleneceğine inanıyorum. Hukuki alt yapı hemen hemen tamamlanmış durumda. Burada bizim en güçlü bankamız, Ziraat Bankası’nın yer almış olması, yer alacak olması çok önemli bir sıçrama tahtası olacaktır. Bütün bunların yanında 50 bin megavatlık bir su potansiyeli var. Elektrik enerjisi konusunda sıkıntı var. Yatırım yapmaya hazır olan, alım garantisi verecek olanlar var. Bu konuda da iyi düşünmek, adımı atmak inanıyorum ki gerek Etiyopya’nın enerji sıkıntısı gidermede, kullanma suyunda ihtiyaçları gidermesi bakımından önemli imkan teşkil edilecektir. HES’lere girilebilir, güneş enerjisine girilebilir. Alternatifler var.

Bizim buradaki atacağımız adımlar içerisinde tarım ve hayvancılıkta da dayanışma ayrı bir sıçramaya vesile olacaktır. Bu ziyaretimin ülkemiz, bölgemiz ve halklarımız için dayanışmaya ve güç kazanımına vesile olacağını umut ediyorum.

Buraya ilk gelişim değil, halk tarafından seçilmiş cumhurbaşkanı olarak ilk gelişim, ilk tercih ettiğimiz ülke oldu. Başta sayın başbakan olmak üzere tüm Etiyopyalı halkına teşekkürlerimi iletiyorum.
Vehaber Menu