ABD ve İran arasında tutuklu takası

İran ve ABD arasındaki ikili ilişkilerde kriz yaşandığı dönemde uluslararası kamuoyunu 'şaşırtan' bir gelişme yaşandı. İsviçre'nin arabuluculuğunda Tahran ile Washington arasında tutuklu takası gerçekleşti.
ABD ve İran arasında tutuklu takası
2019-12-08 04:40:23   Güncelleme: 2019-12-08 04:40:23    

Bu bilgi, iki ülkenin dışişleri bakanlarının Twtiter hesaplarından yaptığı açıklamayla teyit edildi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle bir yılı aşkın bir süre ABD'de tutuklu bulunan İranlı bilim insanı Mesud Süleymani'nin serbest bırakıldığını duyurdu.

Süleymani'nin serbest bırakılmasıyla 2016'da casusluk suçlamasıyla İran'da tutuklanan Çin asıllı ABD vatandaşı Xiyue Wang'ın da kısa süre içerisinde ülkesine döneceğini ifade etti. Zarif, takasa aracılık eden İsviçre hükümetine teşekkür etti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yine Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'İran tarafından asılsız iddialarla 3 yıldan fazla bir süre alıkonan Xiyue Wang serbest bırakıldı ve ABD'ye dönmek için yola çıktı' açıklamasında bulundu.

Trump: Vatandaşlarımızı eve getirmek için çok çalışmaya devam edeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı yazılı açıklamada, 2016'dan beri İran'da tutuklu bulunan Princeton Üniversitesi öğrencisi Xiyue Wang'ın 'evine döneceğini' belirtti.

Trump, Xiyue Wang'ın salınmasında aracı olan İsviçre'ye teşekkür ederek, 'Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük önceliği vatandaşlarının güvenliği ve refahıdır. Esir tutulan Amerikalıları serbest bırakmak hükümetim için hayati bir öneme sahiptir ve yurt dışında yanlış yere tutuklanmış bütün vatandaşlarımızı eve getirmek için çok çalışmaya devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.

Vehaber Menu