AK Partili Muş'un 'Sayın Fetullah Gülen' demesi tepki gördü

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ''Sayın Fetullah Gülen'' deyince, Meclis Başkanvekili'nden uyarı geldi.
AK Partili Muş'un 'Sayın Fetullah Gülen' demesi tepki gördü
2020-07-14 17:34:13   Güncelleme: 2020-07-14 18:51:56    

Meclis Genel Kurulu'nda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un 'Sayın Fetullah Gülen' ifadesini düzeltmesi istendi.

Düzeltme TBMM Başkanvekili'nden geldi.

'Sayın Muş siz de sehven Sayın Fetullah Gülen dediniz, siz de onu düzeltiniz' dedi.

Genel Kurul’da 15 Temmuz tartışmaları şöyle:

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Evet.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Bakın, Bank Asya kapanacak, TOMA'nın önüne kim çıktı Sayın Altay? Ne arıyorsunuz orada? Bu patronsa ne arıyorsunuz orada? Milletvekillerinizi niye gönderdiniz?

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Ben de şimdi size onu soracaktım.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Televizyon kanalları kapatılacak, müdahale ediliyor, bir bakıyorsunuz CHP milletvekilleri orada. Ne işiniz var orada sizin?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

NİHAT YEŞİL (Ankara) - Arkasında geziyordun, sen bir ara onlarla beraber açılışa gidiyordun.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sayın Başkan, açar mısınız?

ENGİN ALTAY (İstanbul) - AK PARTİ'ye ayrıcalık yapılıyor.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Ne işiniz var orada?

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Senin Pensilvanya'da ne işin var, senin derken yani yetkililerinin?

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sen madem bunu bir örgüt olarak görüyorsun, öyle söylüyorsun, peki, bu örgütle mücadele ediliyorken, milletvekilleri diyor ki: 'Kemal Bey'in talimatıyla biz oraya gittik.' Hatta Kemal Bey'in kendisi Tarık Toros'u ziyaret ediyor, 'Gelmeniz bize güç vermiştir.' diyor. Şimdi madem bir örgütle bir mücadele ediliyor burada, CHP gibi seçimle gelen, sandıktan çıkan bir ana muhalefet partisinin yer tutması gereken Fetullahçı terör örgütünün yanı mıdır, yoksa iktidarda olan, millî iradeyle buraya gelmiş olan AK PARTİ'nin yanı mıdır? Ben size soruyorum bu soruyu. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Değerli arkadaşlar bunları çok dile getirdik, Meclis kayıtlarında vardır, bunları tekrar dile getirmek bizi yoruyor, bunu yapmak istemiyorum ama ısrarla Sayın Altay bunlara girdiği vakit, bizde bunları dile getirmek durumundayız.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Getirin, getirelim efendim.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Değerli arkadaşlar 17-25 Aralık yapılmadan Amerika'da onların yetkileriyle CHP heyeti bir görüşme yapıyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sözlerinizi tamamlayın lütfen.

 

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sayın Başkan, toparlıyorum.

Buraya geliyorlar, 17-25 Aralık yapılıyor. Bakın, görüşmeden bu 17-25'ten bir hafta bilemedin on gün önce bir heyet gidiyor, onlar da heyetini gönderiyorlar Amerikan'ın bir yerinde görüşüyorlar, sonra bu olaylar oluyor, sonra seçime gidiyoruz bir bakıyorsunuz Genel Başkanları Kemal Bey, FETÖ'nün kanallarını gezip gezip, 'Göreceksiniz kaçacak, göreceksiniz kaçacak, seçimi göremeyecek, 31 Mart'ı beklemeyecek.' Bunların hepsi 2014 seçimlerinin öncesinde oluyor. Hamdolsun hiçbir yere gitmedik, buradayız, seçimi de gördük, seçimi de kazandık.

Şimdi, burada söyleyecek sözlerinize verecek cevaplarımız vardır.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Var, var.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Şu an için burada kesiyorum, söyleyeceklerim bu kadar Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarında alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Altay.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Efendim, sözlerimi çarpıttı sataşmadan yerimden ya da kürsüden cevap vermek istiyorum.

BAŞKAN - Buyurun.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Ben, sorumu tekrar ediyorum, Sayın Mehmet Muş'a soruyorum: Fetullah Gülen sizin nezdinizde, indinizde ne zamandan beri terörist, 12 Şubat MİT krizinden sonraysa 12 Şubat MİT krizi ile 17-25 Aralık tarihleri arasında Pensilvanya'ya AK PARTİ'den Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kaç kişi gitti uzlaşmak için? 17-25 Aralıktan sonra sizin indinizde terörist olduysa gene soruyorum -hadi bizim arkadaşlarımız 'Bir haksızlık yapılıyor.' diye Türkiye'deki legal bir televizyon kanalının önüne gitti- 17-25 Aralıktan sonra Pensilvanya'ya gidip, diz çöküp 'Uzlaşalım.' diyen AK PARTİ'liler kimlerdi? Bunları söyleyin. (CHP sıralarından alkışlar)

Asıl, tabii, şunu söylememiz lazım: 'Kontrollü darbe' Cumhuriyet Halk Partisinin resmî ağzı değildir, resmî görüşü değildir, söyleyeyim.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sözlerinizi tamamlayın lütfen.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Kemal Bey'in sözü de o.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Söyleyeceğim, söyleyeceğim.

'Kontrollü darbe' değil, biz 15 Temmuzu öngörülen ancak önlenmeyen ve/veya önlenemeyen darbe olarak değerlendiriyoruz, böyle değerlendiriyoruz.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - İfade çok sarih.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Ancak sen ''Kontrollü darbe' diyeni kınıyorum.' diyorsun, ben de bir kınama yapayım buradan: 'Bu darbe Cenab-ı Allah'ın bir lütfudur.' diyeni de ben kınıyorum o zaman. (CHP sıralarından alkışlar) Ayıp ya! Şunun üzerinden polemik yapıyoruz ya, şunun üzerinden polemik yapıyoruz!

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Açan sizsiniz.

 

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Şu Meclise bu meseleyi konuşturmamak için özel oturum yapmıyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanı yarın gelecek, COVID testinden geçenlere –oğlanı alıp- bahçede konuşma yapacak, telaşı burada size düşüyor. Gelsin, Sayın Cumhurbaşkanı anlatsın madem.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Ben AK PARTİ Grup Başkan Vekiliyim, anlatırım.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Elbette.

Gelsin, kendisi anlatsın kardeşim.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Ben anlatırım, işte anlatıyorum size.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Meclisin gündemine niye hâkim değilsiniz? Meclis olarak bunun da cevabını bekliyoruz.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Hâkimiz.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Yukarıdan 'Mecliste özel oturum yapılmasın.' deyince…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sözlerinizi tamamlayın lütfen, son kez açıyorum.

Buyurun.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Aslında, bu, AK PARTİ dışındaki diğer siyasi partiler açısından da bir utanç… 'Utanç' demeyeyim ama bir üzüntüye sebep olabilecek bir durumdur.

Ben tekrar, FETÖ tartışmalarına kaldığımız yerden devam etmek için bekliyorum Sayın Muş. (CHP sıralarından alkışlar)

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Sayın Başkan, müsaade eder misiniz?

BAŞKAN - Müsaade ederseniz, Sayın Muş'un bir söz talebi var, ona söz vereyim önce.

Sayın Muş, buyurun.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sayın Başkan, Sayın Altay bir soru sordu, sorusunun da cevabını verelim. 17-25'den sonra Pensilvanya'ya giden AK PARTİ'liler kim?' diyor. Arkadaşlar 17-25'den sonra bizden kimse gitmedi ama 3 Aralık'ta sizden gidenler oldu. 17-25'den sonra siz gitmeye başladınız, gittiniz geldiniz, AK PARTİ'yi bir şekilde devirmek için yaptınız bunu. Bizden giden yok.

 

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Pensilvanya'ya giden bir tek Cumhuriyet Halk Partili gösteremezsiniz.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Amerika'da 3 Aralıktaki toplantıyı niye yaptınız? Toplantı niye yaptınız? 3 Aralık'ta toplantı yapılıyor, 17-25 Aralıkta düğmeye basılıyor.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Amerika'ya gitmek suç mu?

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Amerika'ya gitmek suç değil tabii ki, Sayın Altay tabii ki gidebilirsiniz, yine gidebilirsiniz; Pensilvanya'ya da gidebilirsiniz orası bir eyalet, orada üniversiteler de var.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Pensilvanya'nın yolunu biz bilmiyoruz.

 MEHMET MUŞ (İstanbul) - Meselemiz şu oraya gidip FETÖ'yle iş birliği yapıp, AK PARTİ'yi devirmeye yönelik planın içine girmeniz. 17- 25'den sonra..

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Soruma cevap ver, Recep Tayyip Erdoğan ne zamandan beri terörist sana göre? Pardon…

BAŞKAN - Arkadaşlar müsaade edin…

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sayın Başkan…

BAŞKAN - Yani hiçbir şey duyamıyorum, ne dediğinizi de anlamıyorum ya.

HASAN ÇİLEZ (Amasya)- Engin Bey, size göre ne zamandan beri terörist?

NİHAT YEŞİL (Ankara) - Başından beri…

BAŞKAN - Müsaade edin…

Sayın Muş, müsaade eder misiniz.

Sayın Altay, sehven söylediğiniz lafı düzeltin, önce size bir söz vereyim isterseniz.

Buyurun.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sayın Başkan, söz hakkımı kesiyorsunuz.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Sayın Başkan, Sayın Muş'a sataşırken dilim sürçtü, 'Fetullah Gülen' diyeceğime 'Recep Tayyip Erdoğan' dedim. Hiçbir kastım da yoktur. 'Recep Tayyip Erdoğan ne zamandan beri terörist?' dedim bunu düzeltiyorum; Fetullah Gülen ne zamandan beri terörist olarak kabul ediliyor diye sorumu tekrarlıyorum ve cevap istiyorum.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü