'Aşılar etkisiz kalabilir'

Brezilya'da varyantlar üzerine araştırma yapan uzmanlar, virüsün P1 varyantından değişiklikler buldu. Uzmanlar, virüsün antikorlardan kaçmak için yeni bir mekanizma geliştirdiğini söyledi.
'Aşılar etkisiz kalabilir'
2021-04-15 13:49:08   Güncelleme: 2021-04-15 13:49:08     Independent, NTV

Brezilya Halk Sağlığı enstitüsü Fiocruz tarafından yapılan bir araştırmada, yeni tip koronavirüsün P1 mutasyonun hücrelere girmek ve enfekte etmek için kullandığı başak proteininde değişiklikler tespit edildi.

Bilim insanları, bu değişikliklerin virüsü, başak proteinini hedef alan aşılara karşı daha dirençli hale getirebileceğini ve salgının şiddetini daha fazla artırabileceğini savunuyor.

2,5 kat daha hızlı yayılıyor

NTV'de yer alan habere göre; araştırmanın yazarlarından biri olan ve P1 varyantının ortaya çıktığına inanılan Amazon şehri Manaus'ta çalışan Felipe Naveca, 'Virüsün antikorların tepkisinden kaçmak için yarattığı başka bir kaçış mekanizması olduğuna inanıyoruz' dedi.  

Naveca, değişikliklerin daha agresif Güney Afrika varyantında (B.1.351) görülen mutasyonlara benzer göründüğünü ve buna karşı yapılan çalışmaların bazı aşıların etkinliğini önemli ölçüde azalttığını gösterdiğini açıkladı.

Naveca şöyle devam etti:

Bu durum özellikle endişe verici çünkü virüs evriminde hızlanmaya devam ediyor. Çalışmalar, P1 varyantının orijinal corona virüse göre 2,5 kat daha bulaşıcı olduğunu ve antikorlara daha dirençli olduğunu gösteriyor.

Brezilya'daki dolaşan koronavirüsün ilk genom dizilimini yöneten Sao Paulo Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Ester Sabino ise, P1 varyantında meydana gelen mutasyonların, hızlı bulaşma hızı göz önüne alındığında şaşırtıcı olmadığını belirterek, 'Şu anda Brezilya'da oldukça yüksek bir bulaşma hızı var. Virüs ne kadar çok insanı enfekte ederse,  yeni mutasyon ve varyant riski de o kadar artar' dedi.

Aşıları riske atabilir

Naveca da dahil olmak üzere Fiocruz araştırmacıları, geçtiğimiz günlerde farklı bir soydan P1'e inen ve ülkenin kuzeydoğusunda tespit edilen ve ilk olarak Güney Afrika varyantında belirtilen E484K değişikliği de dahil olmak üzere 14 defans mutasyonu taşıyan yeni bir varyantı tanımladı.

Bununla birlikte, şimdiye kadar AstraZeneca ve Çinli Sinovac tarafından geliştirilen aşıların P1 Brezilya varyantına karşı etkili olduğu kanıtlandı.  Ancak Sabino, daha fazla mutasyonun bunu riske atabileceğini söyledi.

Vehaber Menu