CHP'li Özgür Özel: Bakan da Vali de suçüstü yakalandı, her taraflarından pislik akıyor

İçişleri Bakanı Soylu'ya verilen kayyum hediyeleriyle ilgili konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 'Her taraflarından pislik akıyor' dedi.
CHP'li Özgür Özel: Bakan da Vali de suçüstü yakalandı, her taraflarından pislik akıyor
2019-08-28 18:24:57   Güncelleme: 2019-08-28 18:24:57    

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün kayyum darbesiyle görevinden alınıp, yerine Vali Mustafa Yaman’ın atanmasının ardından belediye bütçesinden bakanlara alınan hediyeler tartışma konusu oldu. Görevden uzaklaştırılan Türk’ün paylaştığı faturalara göre, bakanlara 600 bin lira değerinde hediyeler verildi. Hediye verildiği iddia edilen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu iddiaları reddederken, konuyla ilgili müfettiş görevlendirildiğini açıkladı.

Bu gelişmeler CHP tarafından da yakından takip ediliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu Siyasi Etik Kanun Teklifini kısa bir süre önce Meclis’e sunan grup başkanvekilleri arasında bulunan Özgür Özel, Duvar’dan Nergis Demirkaya’ya konuştu. Özel, 'Kayyımların marifetleri teker teker ortaya dökülüyor' dedi.

‘HER TARAFLARINDAN PİSLİK AKIYOR’

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı yerine tekrar atanan Mardin Valisi’nin 2017 ve 2018 yıllarında bir gümüşçüden kesilmiş toplam 600 bin TL’yi bulan hediye faturasını hatırlatan Özel şunları söyledi:

'Bu faturadan Recep Tayyip Erdoğan’a 136 bin TL, Süleyman Soylu’ya 63 bin TL’yi bulan hediyelerin gönderildiği anlaşılıyor. Bazı diğer bakanlara da yine aynı gümüşçüden hediyeler gönderilmiş. Süleyman Soylu’nun, elinde tespihlere bakarken bir fotoğrafı yansıdı. Buna rağmen bu hediyeyi o fotoğrafla ilişkilendirenlere ateş püskürüyor ama faturayı o kuyumcu kesmiş. 'Biz mütevazı adamız, böyle hediye almayız' diyor İçişleri Bakanı ama faturası var, parayı kayyım ödemiş. Hediyeyi aldıysan sende, almadıysan senin atadığın kayyım, senin üzerinden bir yolsuzluk yapmış. Her taraflarından pislik akıyor.'

‘KAMU GÖREVLİLERİ HEDİYE ALAMAZ’

Gerçek, gelişmiş demokrasilerde bu tür olayların asla yaşanamayacağını belirten Özel, 'Kamu görevlileri hediye alamaz' dedi. CHP’nin bu konuyla ilgili Meclis’e sunduğu kanun teklifi ile siyasetçiler için bir etik kurul önerdiklerini hatırlatan Özel, 'Bakanlar, milletvekilleri, cumhurbaşkanı ve yardımcılarını sınırlayacak etik düzenlemeleri içeren kanun teklifimizin, yeni yasama yılında öncelikli olarak gündeme alınması ve bu konunun bir an önce çözülmesi gerekiyor' dedi.

‘MİLLETİN VERGİLERİYLE KENDİNE HEDİYE ALDIRMIŞSIN’

Kamu görevlileri için başında eski Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın bulunduğu bir Etik Kurul oluşturulduğunu hatırlatan Özel bu konunun orada da ele alınabileceğini belirterek şunları söyledi:

'Etik Kurul’un işleyişini ve kamu görevlilerinin etik davranış ilkelerini belirleyen yönetmeliğin 15’inci maddesi, kamu görevlilerinin, kamu kaynaklarını kullanarak hediye veremeyeceğini hüküm altına alıyor. Süleyman Soylu kamu görevi yapmıyor mu, o vali kamu görevi yapmıyor mu? 600 bin TL’lik hediye harcaması ne demek? Bu durum hem atanan kayyım açısından hem de hediyeyi alan kişi açısından suçüstü yakalanma durumudur. Bunun 10’da biri dünyanın herhangi bir demokrasisinde olsa, o bakan yerinde duramaz. Milletin vergileriyle kendine hediye aldırmışsın. Artık aleniyet kazanan bu konu hakkında Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun derhal inceleme başlatması gerekiyor. Kamu kaynakları kullanılarak fahiş fiyatlarla alınmış hediyeler söz konusu.'

‘MUTLAKA ADIM ATILMALI’

Özel, CHP olarak konuyu gündemde tutmaya devam edeceklerini belirterek, 'Kamu görevlilerinin uyması gereken çok açık etik ilkelerin ihlal edildiği durumlarda derhal harekete geçmesi gereken bir mekanizma oluşturulmalı. Kamu kaynakları kullanılarak yüksek meblağlarla hediye alınıp bakanlara ve cumhurbaşkanlarına gönderilmesi konusunun önünü kesecek bir adım mutlaka atılmak durumunda' dedi.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü