Çin'de halka hayvan eti yememeleri çağrısı yapıldı

Çin'de sağlık yetkilileri, İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bir kişide kara veba görüldüğünü açıkladı.
Çin'de halka hayvan eti yememeleri çağrısı yapıldı
2020-07-06 15:11:00   Güncelleme: 2020-07-06 15:11:00    

Çin'de sağlık yetkilileri, İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bir kişide kara (hıyarcıklı) veba görüldüğünü açıkladı.

BBC'de yer alan haberde, kara vebaya yakalandığından şüphelenilen kişinin çoban olduğu ve karantinaya alındığı kaydedildi.

Vebanın görüldüğü çobanın durumunun stabil olduğu belirtiliyor.

HALKA 'HAYVAN ETİ YEMEYİN' ÇAĞRISI

Şinhua ajansının aktardığına göre, İç Moğolistan'ın Bayannur kenti Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, yerel yetkililerin vebanın yayılmasını önleme ve hastalığı kontrol altında tutma amacıyla 3. seviyede uyarı yayımladığı ifade edildi.

Uyarının yıl sonuna kadar süreceğine dikkati çekilen açıklamada, halka kendilerini hastalıktan korumak için önlem almaları, avlanmamaları ve hayvan eti yememeleri çağrısı yapıldı.

Açıklamada, halktan hasta veya ölü dağ sıçanı (marmot) ya da başka bir hayvan bulmaları durumunda yetkililere bilgi vermeleri istendi.

BELİRTİLERİ NELER?

İnsanlık tarihinin en ölümcül salgınlarına neden olan bakteri Ortaçağ'da Avrupa'da 50 milyon kişinin ölümüne yol açtı. Bu nedenle hastalık 'kara veba' olarak adlandırılıyor.

Çin'de veba hastalığı neredeyse tamamen ortadan kalkmasına rağmen, zaman zaman veba vakaları görülüyor. Özellikle de, yabani hayvanları avlayanların, bu bakteriyi taşıyan pirelerle temas etmesi sonucu veba vakalarına rastlanabiliyor. 2009 yılında Tibet Platosu'nda bulunan Çinghay eyaletinin Ziketan kentinde veba sonucu hayatını kaybedenler olmuştu. Çin yetkilileri, 2009 ile 2018 yılları arasında 26 veba vakası ve 11 ölüm bildirmişti.

İnsanlarda genellikle kemirgenlerin taşıdığı pirelerin ısırmasıyla vebanın 'hıyarcıklı' türü gelişiyor. Vebanın en yaygın biçimi olan kara veba, erken teşhis edilirse antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor.

'Kara veba' yüksek ateş, üşüme, baş ağrısı, ishal ve bubo adı verilen lenf bezi şişmesiyle kendini gösteriyor.

DAĞ SIÇANI ETİ YİYEN İKİ KİŞİYE TEŞHİS KONULMUŞTU

Moğolistan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halkla İlişkiler ve Denetim Bölümü Başkanı Dorj Narangerel, ülkenin batısındaki Bayan-Ülgii bölgesinde bir köpeğin avladığı dağ sıçanının etini yiyen 15 yaşındaki bir çocuğun dün hastaneye getirildiği belirtildi.

Bayan-Ülgii'nin komşusu Khovd vilayetinde 1 Temmuz'da dağ sıçanı eti tükettikten sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan iki kardeşe kara veba teşhisi konulmuştu.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü