'Covid-19'un yüzeylerden bulaşma riski 10 binde 1'den az'

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Covid-19'un yüzeylerden bulaşma riskinin düşük olduğunu kaydetti. Güncellenen kılavuzda, bu riskin 10 binde 1'den az olduğu belirtildi.
'Covid-19'un yüzeylerden bulaşma riski 10 binde 1'den az'
2021-04-06 13:17:54   Güncelleme: 2021-04-06 13:17:54     Duvar

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Covid-19'a karşı önlemlerle ilgili yayınlanan kılavuzu güncelleyerek korona virüsünün yüzey veya nesnelerden bulaşma riskinin düşük olduğunu kaydetti. Covid-19'un yayılmasında, enfekte olmuş bir kişiyle doğrudan temas veya hava yoluyla bulaşın birincil neden olduğunun altını çizen CDC'nin kılavuzunda, 'İnsanların, kontamine yüzeyler veya nesnelerle temas yoluyla enfekte olması mümkün ancak riskin genel olarak düşük olduğu tahmin ediliyor' denildi.

'KAMUSAL ALANLARDA DEZEKFEKSİYON, RİSKİ DÜŞÜRMEYEBİLİR'

Korona virüsünün yüzeylerden bulaşma riskinin 10 binde 1'den daha az olduğunu belirten CDC, maske kullanımının ve el hijyeninin bulaşın önüne geçilmesindeki önemine dikkat çekti. Kamusal alanlarda yüzey dezenfeksiyonunun etkisinden de bahsedilen kılavuzda, şu ifadelere yer verildi:

'Yüzey dezenfeksiyonu, enfekte olan bir kişi ile hane halkı arasında SARS-CoV-2'nin ikincil bulaşma riskini önlemede etkilidir. Ancak yüzeylerden bulaşı engellemek adına, açık veya kapalı kamusal alanlarda dezenfektanların kullanımının riski düşürdüğüne dair bilimsel kanıt oldukça az.'

'YANLIŞ UYGULAMA SAĞLIK RİSKİ OLUŞTURUYOR'

Sisleme yoluyla yapılanlar da dahil olmak üzere, bazı dezenfeksiyon uygulamalarının virüsü etkisiz hale getirmede güvenli olmadığı ve başka sağlık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken CDC, 'Günde en az bir kez sabun veya deterjanla yapılan rutin temizlik, yüzeylerdeki virüs seviyesini önemli ölçüde azaltabilir' dedi.

CDC, geçtiğimiz yıl mart ayında yayınladığı rehberde korona virüsünün yüzeylerden bulaşma riskinin 'mümkün olduğunu' duyurmuştu. Daha sonra Mayıs 2020'de rehber güncellenmiş ve Covid-19'un yüzey veya nesnelerden 'kolayca bulaşmadığı' belirtilmişti.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü