Dünya Sağlık Örgütü: Salgının etkileri yıllar boyunca sürecek

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının ivme kazandığını ve etkisinin on yıllar boyunca hissedileceğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü: Salgının etkileri yıllar boyunca sürecek
2020-06-22 16:41:29   Güncelleme: 2020-06-22 16:41:29    

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dün koronavirüs vaka sayısında rekor bir artış yaşandığını duyururken, salgının yeniden ivme kazandığına ilişkin kritik bir uyarıda bulundu.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınında vaka sayısındaki artış dikkati çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, dünkü verilere göre koronavirüs vaka sayısında rekor bir artış yaşandığını belirtti. Buna göre, son 24 saat içerisinde 183 bin 20 yeni vaka bildirildi. En büyük artış 116 bin vakayla Kuzey ve Güney Amerika'da yaşandı.

6 Mayıs'ta koronavirüs önlemlerinin gevşetildiği Güney Kore'de vaka sayısı yeniden arttı. Seul Belediye Başkanı Park Won-soon, virüs bulaştırma katsayısı (R) değerinin 30 Nisan-11 Haziran'da 1,79'a yükseldiğini belirtti.

Park, 'Bu sayının 10 gün önce görülen şekilde kalması durumunda, bir ay sonra günlük yeni enfeksiyon sayısının 800 civarına ulaşması bekleniyor' değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da da başta bir mezbaha olmak üzere koronavirüs vakalarındaki bölgesel patlama ülke geneline yansıdı. Robert Koch Enstitüsü, çarşamba günü 0,89 olan koronavirüs bulaştırma katsayısının 4 günlük hesaplamalarda 2,88'e, yedi günlük hesaplamalarda 2,03'e yükseldiğini açıkladı.

Son yurt içi kaynaklı vakanın 19 Nisan’da görüldüğü Çin'in başkenti Pekin'de, vakasız 55 günün ardından kentte 10 Haziran’da bir kişi, yüksek ateş ve üşüme şikayetiyle doktora gitti. Hasta, yapılan test sonucu Covid-19 taşıdığı anlaşılınca tedavi altına alındı. 10 Haziran'daki vaka sonrası günlük koronavirüs vaka sayısında artış yaşandı.

'SALGIN, SAĞLIK KRİZİNDEN FAZLASI'

Koronavirüs vakaları birçok ülkede artış göstermesinin ardından Dünya Sağlık Örgütü'nden kritik bir uyarı geldi. Dubai tarafından düzenlenen çevrimiçi sağlık forumunda konuşan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının ivme kazandığını ve etkisinin on yıllar boyunca hissedileceğini söyledi: 'Salgın hâlâ ivme kazanıyor. Salgının bir sağlık krizinden fazlası olduğunu biliyoruz; bu aynı zamanda bir ekonomik kriz, sosyal kriz ve pek çok ülkede siyasi bir kriz. Etkileri gelecek on yıllar boyunca hissedilecek.'

Ghebreyesus, dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehdidin virüs değil ‘küresel dayanışma ve liderlik eksikliği’ olduğunu ifade etti ve ekledi: 'Bölünmüş bir dünyayla bu salgını yenemeyiz. Salgının siyasallaşması onu şiddetlendirdi. Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende değiliz' dedi.

'DÜN GÜNLÜK VAKA ARTIŞI REKOR KIRDI'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dün (21 Haziran 2020) dünya genelinde günlük yeni tip Koronavirüs (Covid-19) vakalarında en yüksek seviyeye çıkıldığını açıkladı. DSÖ, dün 183 bin 20 vaka kaydedildiğini duyurdu.

Resmi verilere göre bu artıştaki en büyük paya sahip olan ülkeler 50 binden fazla vakanın tespit edildiği Brezilya, ABD ve Hindistan.

DSÖ verilerine göre en çok vakanın açıklandığı bir önceki gün 18 Haziran’dı.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü