'Dünyanın en zenginleri hayatlarını değiştirmedikçe iklim hedeflerine ulaşılması mümkün değil'

İngiltere merkezli Cambridge Sürdürülebilirlik Komisyonu'nun yayımladığı bir iklim değişikliği raporuna göre, dünyanın en zenginleri yaşam tarzlarını köklü biçimde değiştirmedikleri takdirde iklim hedeflerine ulaşılması mümkün değil.
'Dünyanın en zenginleri hayatlarını değiştirmedikçe iklim hedeflerine ulaşılması mümkün değil'
2021-04-14 11:38:41   Güncelleme: 2021-04-14 11:38:41     BBC

İngiltere merkezli Cambridge Sürdürülebilirlik Komisyonu iklim değişikliğiyle mücadeleye ilişkin bir rapor yayımladı.

Cambridge Sürdürülebilirlik Komisyonu'nun raporu, kişilerin çevreyle ilgili davranışlarını inceleyen 31 araştırmacı tarafından hazırlandı. Raporu hazırlayan heyete, karbon salınımıyla mücadeleyi artırmanın en etkili yolunu araştırma görevi verildi.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine dayandırılan raporda, dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin, en yoksul yüzde 50'nin iki katı karbon salınımına neden olduğu ifade ediliyor.

Raporda ‘kirletici elit’ olarak anılan en zengin yüzde 5'lik kesim, 1990-2015 yılları arasındaki karbon emisyonu artışının yüzde 37'sinden sorumlu.

Raporu kaleme alan komisyon, SUV tipi araç kullananlara ve çok sık uçuş yapanlara davranışlarını değiştirme çağrısı yapıyor. Raporda ev izolasyonlarına da özel önem atfediliyor.

Raporun özel olarak zengin kesimlerin yaşam tarzını vurgulamasına ilişkin eleştiriler, karbon salımını azaltmanın en iyi yolunun teknolojik gelişmelerle olacağını savunuyor.

'KİRLİLİĞİN ASIL NEDENİ KİRLETİCİ ELİTİN AŞIRI TÜKETİMİ'

Ancak raporun baş yazarı, Sussex Universitesi'nden Prof. Peter Newell, 'Teknolojik iyileştirmelerden ve daha verimli ürünlerden yanayız. Ama daha güçlü bir eyleme ihtiyaç duyduğumuz da açık. Çünkü karbon salımı gittikçe artıyor. Aşırı tüketimi kısmamız gerekiyor ve bunun en doğru başlangıç noktası, kirletici elitin aşırı tüketimini kısmak' dedi.

Prof. Newell en zenginlerin karbon salınımında en büyük etkiye sahip olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

'Bu insanlar en sık uçuş yapan, en büyük arabaları kullanan ve en büyük evlerde oturan kişiler. Evlerini rahatlıkla ısıttıkları için izolasyonun iyi olup olmadığıyla pek ilgilenmiyorlar. Ancak isterlerse en iyi yalıtıma ya da güneş panellerine sahip olabilirler.'

'ZENGİNLER DAHA AZ TÜKETMELİ'

Prof. Newell, iklim değişikliğiyle mücadelede herkesin ortak çabanın parçası olarak hissetmesi gerektiğini, zenginlerin daha az tüketmesinin örnek olmak bakımından önemli olduğunu kaydetti:

'Uçak kullanımı çok fazla olan zenginler, çevreye verdikleri zararı ağaç dikme projeleri ve benzeri faaliyetlerle telafi etmeyi düşünebiliyor. Ancak bu projelerin ne kadar yararlı olduğu oldukça tartışmalı.

'Zenginlerin basitçe az uçması, az araba kullanması gerekiyor. Elektrikli bir SUV araca sahip olsalar bile bu, enerji sisteminde gedik açıyor.'

Raporu hazırlayan heyet, İngiltere hükümetine de iklim değişikliğiyle mücadelede atılması gereken bazı adımlar hakkında tavsiyede bulunuyor.

Raporda, İngiltere'de hükümetin, özel bir tüketim vergisi olan yolcu taşımacılığı vergisinin iptal edilmesi kararından geri dönmesi isteniyor. Bu vergi, 1994'ten beri uygulanan ve ilerleyen yıllarda iklim değişikliğiyle mücadele amacına yönelik bir uygulama.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü