Erdoğan: Çevrecilere kulak asmayın!

'Dışa bağımlılığımızı asgariye indirmeyi hedefliyoruz'
Erdoğan: Çevrecilere kulak asmayın!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tufanbeyli Termik Santrali'nin açılışına katıldı. DHA'nın haberine göre, Uzun bir süre birifing salonunda yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra tören alanına geçti.

 

'ÇEVRECİLERE ALDIRMAYIN'

 

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Bakanı Berat Albayrak'dan sonra kürsüye gelen Erdoğan, doğalgaz ve petrol kaynaklarımız olmasa da zengin kömür yatakları olduğuna dikkat çekip, çevrecilerin karşı olmalarına 'kulak asılmamasını' istedi, termik santrallere önem verdiklerini, ithal kömüre de karşı olduğunu belirtti.

 

Güler Sabancı ve konsorsiyumun ortağı E.ON CEO'su Dr. Johannes Teyssen'den yatırım yapmaya devam etmelerini isteyen Erdoğan, ülkemiz dış ticaret açığının yarısından fazlasının enerji ham maddesinden kaynaklandığına dikkat çekti, cari açığın da aynı nedene dayandığını bildirdi.

 

Türkiye'nin terör belası ile karşı karşıya olmasının altında, ülkenin 10 büyük ekonomi arasında yer almasından kaynaklandığını söyleyen Erdoğan, 2023 hedeflerine ulaşmak için potansiyelimizi kullanmak zorunda olduğumuza değindi.

 

'DIŞA BAĞIMLILIĞI ASGARİYE İNDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ'

 

Erdoğan, 2003 yılında Türkiye'nin enerji ithalatının 11.5 milyar dolarken bu rakamın 2014'te 55 milyar dolara yükseldiğini ifade ederek, şunları söyledi:

 

"Geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarındaki düşüş sayesinde enerji ithalatımızı 38 milyar dolarda tutabildik. Cari açığımızın önemli bir bölümü enerji hammaddelerinin ithalatından kaynaklanıyor. Örneğin geçtiğimiz yıl 63 milyar dolar civarında olan dış ticaret açığımızın yarısından fazlası enerji kaynaklıdır. Ülkemiz geliştikçe, büyükçükçe, sanayiden ticarete, hizmet sektöründen alt yapıya kadar her alanda ileriye gittikçe enerji ihtiyacımız da artıyor. Milletimizin refah düzeyinin yükselmesi, şehirleşmenin artması, her alanda teknolojinin daha etkin kullanılması enerji talebini yükseltiyor. 'Bir ülkenin refah düzeyi nasıldır, ne durumdadır?' sorusunun cevabı enerji tüketimiyle de orantılıdır. OECD ülkeleri arasında enerji talep artışının en fazla olduğu ülke Türkiye'dir. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda ilerledikçe enerji talebimiz de katlanarak sürecektir. Önümüzdeki 10 yılda enerji alanında ihtiyaç duyacağımız yatırım miktarı 110 milyar dolar olarak hesaplanıyor. bunun için kömür ve su gibi kendi kaynaklarımızı, güneş ve rüzgar gibi doğal kaynakları daha etkin kullanarak enerjideki talebi karşılamayı ve dışa bağımlılığımızı asgariye indirmeyi hedefliyoruz."

 

Batı ülkelerinin terör olaylarına bakarak Türkiye'yi anlayamayacağını belirten Erdoğan, ülkedeki büyük yatırımları sıraladı ve Avrupalılar'ın buralara bakmalarını istedi, santrali hayata geçirenlere teşekkür etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tufanbeyli Termik Santrali'ni Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile birlikte açtıktan sonra Adana Organize Sanayi Bölgesi'ne geçerek, düzenlenen dörenle, buradaki tesislerin toplu açılışını yaptı.

Vehaber Menu