Erhan Tuncel'e yakalama kararı!

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili dava bugün yeniden görülüyor. Hakimin Yargıtay'ın bozma kararını okuyarak 'diyeceklerini' sorduğu sanıklardan Yasin Hayal,
Erhan Tuncel'e yakalama kararı!
2013-01-01 02:33:33   Güncelleme: 2020-08-22 16:02:49    

Rdakikal'den Fatih Yağmur'un haberine göre; Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından, 18 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı. İlk duruşmada savcı, sanık Erhan Tuncel için yakalama kararı çıkarılmasını istedi. Mahkeme heyeti de Tuncel'in avukatının itirazına rağmen bu isteğe uyarak yakalama kararı çıkardı.

 















Yargıtay’ın bozma kararından sonraki ilk duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. 'Hrant'ın Arkadaşları' da Çağlayan Adliyesi önünde toplandı. Destek için adliye önüne gelen bazı vatandaşların, üzerinde 'Adalet istiyoruz' yazılı tişörtler giydikleri görüldü. Duruşmaya basın mensuplarının ilgisi de bir hayli, yüksek. Adliye önündeki meydanda çok sayıda canlı yayın aracı yerini aldı.





CHP, BDP ve HDP MİLLETVEKİLLERİ DE GELDİ

Duruşma salonuna CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da geldi. Büyük salonda yapılması beklenen duruşma, ses sistemindeki arızadan dolayı gecikmeli başladı.



Duruşmaya avukatların yoklama işlemi ile başlandı. Mahkeme salonunda sanıklardan sadece tutuksuz Salih Hacısalihoğlu ile tutuklu Yasin Hayal yer aldı. Salonun oldukça kalabalık olduğunu gören mahkeme başkanı, ayakta izleyici alınmaması talimatı verdi. Bu arada hakim kürsüsünün önünde yaklaşık 15 stajyer hakim de duruşmayı izleyenler arasında.



Sanıkların kimlik tespitinin ardından Yargıtay'ın bozma kararının özetini okuyan mahkeme başkanı, sanıklara ‘bozma kararına karşı diyeceklerini’ sordu.





SANIK AVUKATI 'BOZMAYA DİRENME' İSTEDİ

Yasin Hayal, bozma kararına cevaben şunları söyledi:



'İtirafçı ortaya çıkmış, elinde kaset olduğunu söylüyor. İtirafları benim masum olduğumu ortaya koyuyor. Her şeyi kendisi ve Erhan Tuncel'in yaptığını söylüyor ve Erhan ile Rusya’ya kaçacağını ve elinde kasetler olduğunu söylüyor. Buna karşın bana verdiği kararı onuyor. Ben Yargıtay'ın kararını kabul etmiyorum. Ben suç örgütü kurmadım, yönetmedim.'



Yasin Hayal'in avukatı Erdoğan Torbacı ise 'Mahkemeleri baskı altına alabilme potansiyeli olan mercilerin baskısı sonucunda temyiz edilmiştir. Müvekkilim suçun işlenmesinden hemen sonra kamuoyuna bir 'büyük abi' olarak lanse edilmiştir. Kamuoyunda yapılan baskılar temyiz sürecini etkilemiştir. Yargıtay'ın kararının çelişkiler arz etmesi gibi sebeplerle yerinde olmadığı kanaatindeyiz. Bozma kararına direnilmesini talep ediyoruz' dedi.





DİNK'İN AVUKATLARINDAN MÜDAHİLLİK TALEBİ

Bu arada Dink ailesinin avukatları da, Yargıtay'ın örgüt ile ilgili bozma kararına müdahillik taleplerini mahkeme heyetine sundu. Avukatlar, özetle taleplerinde şunları söyledi:

'Öldürülen müvekkilimiz bu örgütün amaçları doğrultusunda öldürülmüştür. Agos'un merdivenleri kısa bir süre önce tehdit amaçlı bordo-maviye boyandı. Bu da gösteriyor ki Yargıtay'ın bahsettiği gibi bir çete değil. Biz bunun Trabzon halkıyla ilişkili olmadığını biliyoruz. Bu örgütün ortaya çıkarılması noktasında müdahillik kararımız haklı ve yerindedir. Yargıtay'ın suç örgütü olduğu konusundaki tespiti önemlidir. Ancak biz Yargıtay'ın söylediği gibi öldürülme ile ilgili bu örgütün görünen, görünmeyen bir çek-senet mafyası olduğunu düşünmüyoruz. Bu örgüt, hem 3713 sayılı yasanın 1. Maddesinde tarif edilen hem de TCK 314'te tarif edilen bir örgüttür.'



Ancak mahkeme başkanı, Dink ailesinin avukatlarının, davanın sadece 'Dink'in öldürülmesi ile ilgili bölümüne' müdahil olabileceğini, Yargıtay'ın örgüt ile ilgili bozma kararına müdahil olamayacağını ifade etti.



Bu arada Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, ailenin, bugünkü Radikal'de de yayınlanan mektubunu mahkeme heyetine okudu.





ERHAN TUNCEL İÇİN YAKALAMA TALEBİ

Duruşma savcısı ise tutuksuz sanık Erhan Tuncel hakkında yakalama kararı verilmesini istedi. Savcının mahkemeden talepleri şöyle:



'Saray Kumaşçısı’ndan elde edilen görüntülerin TÜBİTAK'a gönderilerek incelenmesine, Yargıtay'ın ilamında Erhan Tuncel'in önceki karar aksine maktulün öldürülmesi olayına katıldığına ve 6 mağdurun yaralanmasıyla ilgili patlama olayının da öldürmekte teşebbüs olabileceği yönündeki bozma ilamı kaldı ki Trabzon ilindeki olayla ilgili Tuncel'in tutuksuz yargılandığı, bozma ile ilgili açılan davaya katılmaktan kaçındığı, Tuncel'in suç vasfının aleyhine değişme durumu göz alınarak hakkında yakalama kararı verilmesi talep olunur.'

 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü