Finlandiya'da PCR testlerinden gizlenebilecek Covid-19 mutasyonu keşfedildi

Söz konusu mutasyonun, Birleşik Krallık'ta ve Güney Afrika'da görülen mutasyonlardan farkı olarak, yeni bir genetik kombinasyona sahip olduğu belirtildi.
Finlandiya'da PCR testlerinden gizlenebilecek Covid-19 mutasyonu keşfedildi
2021-02-19 11:02:59   Güncelleme: 2021-02-19 11:02:59     Independent

Finlandiya'da, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19), PCR testlerinde tespit edilememe ihtimali olan bir mutasyon keşfedildi.
Ülkenin kamu yayın kurumu YLE'nin haberine göre, Helsinki'de Vita Laboratuvarları Kovid-19'un 'benzersiz' bir mutasyonunun tespit edildiğini duyurdu.

'Fin-796H' adı verilen mutasyonun daha önce Birleşik Krallık'ta ve Güney Afrika'da görülen mutasyonlarla bazı özellikleri paylaştığı fakat tamamıyla yeni bir genetik kombinasyona sahip olduğu belirtildi.

PCR testlerinden gizlenebilir

Finlandiyalı bilim insanları, benzersiz yapıdaki virüsün, boğaz ve burun sürüntülerinde Kovid-19 RNA'sına özgü genetik sekansları arayan PCR testlerinden gizlenebileceği uyarısında bulundu.

Henüz daha bulaşıcı veya bağışıklığa daha dirençli olup olmadığı bilinmeyen yeni mutasyonun, Kovid-19 vaka sayısının görece düşük olduğu Finlandiya'ya yurt dışından geldiği sanılıyor.

Finlandiya'da bugüne kadar Birleşik Krallıka'ta ortaya çıkan Kovid-19 mutasyonu 422 vakada, Güney Afrika mutasyonu 22 vakada, Brezilya mutasyonu ise 1 vakada görüldü. Ülkede toplam 52 bin 209 vaka görülürken, virüs nedeniyle 725 kişi hayatını kaybetti.

Vehaber Menu