George Floyd eylemlerinde 6. gün: Eylemcilerin üzerine tanker sürüldü

ABD'nin Minnesota eyaletinde siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu yaşamını yitirmesinin ardından patlak veren gösteriler 6. gününde de devam etti.
George Floyd eylemlerinde 6. gün: Eylemcilerin üzerine tanker sürüldü
2020-06-01 07:21:10   Güncelleme: 2020-06-01 07:21:10    

ABD'nin birçok şehrinde siyahi Amerikalı George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan protestolarda şiddet olayları patlak verdi. Çok sayıda eyalette güvenliğin yeniden sağlanabilmesi için Ulusal Muhafızlar görevlendirilirken, birçok şehirde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Göstericiler Washington DC, Minneapolis, Philadelphia, Chicago, Los Angeles, ve diğer pek çok şehirde yine sokağa döküldü.

Çatışmalarda birden çok polis memurunun yaşamını yitirdiği bildirildi.

Bugünkü protestolarda yaşanan olaylardan öne çıkanlar şöyle:

5.30 - Tanker sürücüsü aracını protestocuların üzerine sürdü

Minneapolis'te tanker sürücüsü, aracını otobanda toplanan binlerce protestocunun üzerine sürdü. Tankerin yaklaştığını fark eden protestocular yol kenarına kaçtı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Öfkeli göstericiler tankere koşarak araçtan inen şoföre saldırdı. Yaralanan şoför hastaneye kaldırıldı.

4.10 -  Beyaz Saray'ın karşısında bululan Lafayette Park'ta gerginlik

Washington'da Beyaz Saray'ın karşısında bululan Lafayette Park'ta devam eden protestolarda, polisle göstericiler arasındaki gergin anlar yaşandı.

02.50 - Washington'da sokağa çıkma yasağı 

Ülke genelindeki Floyd gösterileri devam ederken, Beyaz Saray etrafında toplanan yüzlerce göstericinin dün şiddet eylemlerinde bulunması ve bugün de Beyaz Saray civarında toplanmaya başlamasının ardından Belediye Başkanı Muriel Bowser'den yeni bir adım geldi. 

Bowser yaptığı yazılı açıklamada, yerel saatle pazar 23.00'ten, pazartesi 06.00'ya kadar kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyurdu. 

22.30 - ABD Adalet Bakanlığından federal güçlere 'protestoları provoke edenleri' yakalama emri

ABD Adalet Bakanı William Barr, Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesi nedeniyle düzenlenen protestoları 'şiddet eylemlerine dönüştüren ANTIFA da dahil provokatörlerin' yakalanması için federal güvenlik güçlerine talimat verildiğini duyurdu. 

Barr, yaptığı yazılı açıklamada, 'barışçıl ve meşru' göstericilerin seslerinin radikal gruplar tarafından bastırıldığına dikkati çekerek, 'Radikaller ve provokatörler, kendi şiddet içerikli ve aşırılıkçı ajandaları için protestoları istismar ediyor. Şimdi bu şiddeti izlemeyi bir kenara bırakıp, buna karşı çıkma ve olanları durdurma zamanı.' diye konuştu. 

Şiddet eylemlerine karşı yeterli güvenlik gücü kaynağı sağlamanın eyalet ve yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğunun altını çizen Barr, gerekli yerlerde düzenin sağlanması için Ulusal Muhafızların görevlendirilebileceğini kaydetti.  Barr, açıklamasında, 'Federal güvenlik güçlerine, barışçıl protestoları gasbeden şiddet yanlısı olan ve federal hukuk ihlalinde bulunan radikal provokatörleri yakalama ve bu kişilere suç isnat etme talimatı vereceğiz.' ifadesini kullandı.

Söz konusu suçluların yakalanmasında federal ve yerel yetkililer arasında koordinasyon için 56 bölgedeki FBI Müşterek Terör Görev Gücü ağının kullanılacağına vurgu yapan Barr, 'Yağma olaylarıyla ilgili ANTIFA ve diğer benzeri grupların kışkırttığı ve yaptığı şiddet eylemleri iç terördür ve buna göre karşılık verilecektir.' ifadesine yer verdi.

19.45 - Londra'dan George Floyd protestolarına destek gösterisi

Londra’da binlerce gösterici, ABD’nin Minnesota kentinde gözaltına alınırken polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden siyahi George Floyd için dayanışma eylemi yaptı. Trafalgar Meydanı'nda öğle saatlerinde toplanan göstericiler, 'Adalet yoksa barış da yok', 'Dizinizi boynumuzdan çekin' sloganları atarken, ABD ve İngiliz hükümeti karşıtı döviz ve pankartlar taşıdı.

Elçilik önünde yoğun güvenlik önlemi alan İngiliz polisi ile göstericiler arasında zaman zaman sözlü ve fiziki çatışma yaşanırken, 11 gösterici gözaltına alındı. Polisin geri çekilmesiyle gerginliğin azaldığı eylemde göstericiler, başbakanlık ofisi '10 Numara'nın bulunduğu Downing Street'e yürüdü ve eyleme burada devam etti.

19.11 - Berlin'de George Floyd protestolarına destek gösterisi

ABD'nin Minnesota eyaletinde polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren George Floyd için Almanya'da gösteri düzenlendi. Sosyal medyadan yapılan çağrı üzerine ABD’nin Berlin Büyükelçiliği önünde toplanan binlerce kişi, polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etti.

Burada yapılan konuşmalarda George Floyd’un maruz kaldığı polis şiddetinin münferit olay olmadığına işaret edilerek, Floyd olayının buz dağının görünün yüzü olduğu vurgulandı. Almanya’da da çok sayıda kişinin ırkçı şiddetten dolayı hayatını kaybettiği anımsatılan konuşmalarda, Almanya’da Halle ve Hanau kentlerindeki ırkçı saldırılar anımsatıldı. Polis gösteri sırasında büyükelçilik önünde geniş güvenlik önlemleri aldı.

18. 52 - Denver'da 80 kişiye sokağa çıkma yasağını ihlalden gözaltı

Colorado eyaletinin başkenti Denver'da polis, 80 kişiyi sokağa çıkma yasağını ihlalden dolayı gözaltına aldı.

18.31 - Washington'da 17 gösterici gözaltına alındı

Washington'daki gösterilerde 17 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

​18.10 - Trump: Çok geç olmadan diğer eyaletlerde de Ulusal Muhafızlar görevlendirilmeli

ABD Başkanı Donald Trump, protestoların kontrol altına alınabilmesi için bazı eyaletlerde Ulusal Muhafızların görevlendirilmesi kararını savunarak, 'Geç olmadan diğer eyaletlerde de Ulusal Muhafızlar görevlendirilmeli' dedi.

​18.05 - Minnesota Valisi sokağa çıkma yasağını bir gün daha uzattı

Minnesota Valisi Tim Walz, sokağa çıkma yasağını bir gün daha uzattığını duyurdu.

16.15 - New York'ta biber gazlı müdahale

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, New York polisinin göstericilerin yüzüne doğrudan biber gazı sıktığı görülüyor.

Videoyu sosyal medyada paylaşan New York Kent Konseyi Sözcüsü Corey Johnson, polisin bu davranışının 'mazur görülemez' olduğunu belirtti.

Vehaber Menu