Şaka gibi! Aspendos'a mutfak mermeri döşediler...

Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki restorasyonda basamaklar ve oturaklar için orjinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanıldı.
Şaka gibi! Aspendos'a mutfak mermeri döşediler...
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Dünyanın en önemli kültürel varlıklarından Aspendos Antik Tiyatrosu’na adeta facia yaşatıldı.

DHA'nın haberine göre Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından "restore" edilen antik tiyatroda, basamaklar ve oturaklarda orjinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanıldı.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Aspendos’taki restorasyonu gördüğünde çok üzüldüğünü belirterek son zamanlarda restorasyon faciaları yaşandığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müdahalesiyle bu müdahalelerin yapıldığını kaydetti.

Aspendos’taki tadilatta oturak yerleri ve merdivenlerin beyaz, mutfak mermeri tarzında kaplandığını kaydeden Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: 

'ÇOK ZAVALLI BİR GÖRÜNÜM'

“Aspendos’un taşının rengi koyu ve açık gri. Tabii ki bunu bilim adamları ve işinin ehli kişiler daha iyi bilecektir ama bir izleyici, turizmci ve kokartlı bir rehber olarak şunu söyleyebilirim; girdiğiniz anda restore edilen yerin göze çarpmaması gerekir. Zaten restorasyonda amaç budur. Siz oraya gittiğinizde zaten direkt o bembeyaz mermerleri görüyorsunuz ki çok can sıkıcı. Tiyatronun resmini bize vermeyen bir görünüm çiziyor. O yüzden çok üzücü buldum. O basamaklar yokken tiyatronun görünümü çok daha iyiydi. Ortaya çıkan manzara çok zavallı bir görünüm."

Vehaber Menu