WHO: Salam, sosis ve sucuk arsenik ile aynı!

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), pazartesi günü çok önemli bir karar açıklayacağı iddia edildi. WHO, salam, sucuk, sosis, pastırma gibi şeyleri, sigara ile aynı derecede kanserojen ilan edecek.
WHO: Salam, sosis ve sucuk arsenik ile aynı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

WHO’nun 10 ülkeden bilim insanlarına şimdiye dek  yapılan tüm araştırmaları incelettiği ve nihai kararını pazartesi günü açıklayacağını yazan İngiliz Daily Mail gazetesi, ‘Karar bomba etkisi yaratacak’ yorumu yaptı. Buna göre uzmanların kararı salam, sucuk, sosis, pastırma, işlenmiş hamburger köftesi gibi şeyleri arsenik, asbest, sigara ve alkol gibi kanserojen olduğu kesin maddeler listesine almak şeklinde oldu. Böylece bu maddeler kanserojen riski listesinde yer alan 5 kategoride en üst sırada yer alan ‘carcinogen’ kategorisinde olacak. Dünya Sağlık Örgütü bu kararı dünyaya ‘İşlenmiş kırmızı et ürünleri kanser yapar’ diye net bir ifadeyle duyuracak. 

WHO bununla da kalmıyor. Birçok uzman tarafından önemli protein, vitamin, demir kaynağı olarak sunulan bu şeyleri de bu 5 kategori içinde dört numaraya koyacak. Bu şeylerin tüketilmesi durumunda ‘kansere yol açması muhtemel’ maddeler sınıfında olduğu açıklanacak.

30 ölümden biri

Son dönemde yapılan araştırmalarda bu şeyler, dünyadaki her 30 ölümdeki birinden sorumlu tutuluyor. WHO’nun kararının hem bilim dünyasında, hem kırmızı et yiyenler arasında hem de et endüstrisinde deprem etkisi yaratacağı belirtiliyor.