HDP'li vekil: Silvan’da kahvehaneyi polis taradı, elimizde kanıtlar var!

Diyarbakır Silvan’da Mescit, Tekel, Konak mahallerinde süren ancak akşam saatlerinde ilçenin tamamında hakim olan çatışmaların 7. Gününde de yine siviller yaşamını yitirdi.
HDP'li vekil: Silvan’da kahvehaneyi polis taradı, elimizde kanıtlar var!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Gün içerisinde sokağa çıkma yasağının olmadığı Feridun Mahallesi’nde taranan kahvehane de bir yurttaş yaşamını yitirmişti, Valilik ve kaymakamlık tarafından konuya ilişkin hiçbir açıklama yapılmazken HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, kahvehanenin zırhlı araçlarca tarandığını, araç plakasının ve çeşitli kanıtların ellerinde olduğunu söyledi. 

KAHVE TARANDI, VALİLİK, KAYMAKAMLIK AÇIKLAMA YAPMADI

Silvan’da 7.günü geride bırakan çatışmalar bugün de gün boyu devam etti. Mahallelerde zırhlı araçlar ve özel harekât polislerinin sayısı artırıldı. İlçede bugünde tanklar tur atarak mahallere girdi. Öğlen saatlerinde zırhlı araçların ilçede tur atması dikkat çekerken, sokağa çıkma yasağının bulunmadığı ve ilçenin en işlek caddelerinden olan Diyarbakır Caddesi’ndeki bir kahvehane tarandı. Burada 45 yaşındaki Mehmet Gündüz adlı yurttaş hayatını kaybederken, 

Seyfettin Kurt ve Abdulsamet Kesici ise ağır yaralandı. Bahse konu duruma ilişkin Diyarbakır Valiliği ve Silvan Kaymakamlığı’ndan hiçbir açıklama yapılmadı. 

MİLLETVEKİLLERİNİN CENAZE EVİNE GİTMELERİ ENGELLENDİ

Yaşamını yitiren Mehmet Gündüz adlı yurttaşın sokağa çıkma yasağının bulunduğu Konak mahallesindeki evine gitmek isteyen Milletvekilleri ile HDP yöneticileri de mahallelere sokulmadı. Kendisinin İlçe Emniyet müdür yardımcısı olduğunu öğrendiğimiz bir polis, heyetin yanına gelerek, ‘can güvenliği’ nedeniyle mahalleye sokulmayacaklarını söyledi. Sadece milletvekillerinin girebileceğini söyleyen polis müdürüne HDP Milletvekilleri Çağlar Demirel, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ve Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca tepki gösterdi. Vekil Demirel, “Ne yani şimdi can güvenliği yok diyorsunuz ama vekillere siz girin diyorsunuz. Bunda bir tutarsızlık yok mu? Biz heyet olarak buradayız. Hep birlikte mahalleye girmek ve cenazesi olan evi aileleri ziyaret etmek istiyoruz. Çatışmaların durmasını istiyoruz ama buna bile müsaade edilmiyor” diyerek tepki gösterdi. 

POLİSTEN VEKİLLERE ‘KANUNLARA İTAAT EDİN’ VURGUSU!

Söz konusu polis müdür yardımcısı ise, “siz milletvekili olarak yemin ettiniz. Bu ülkenin kanunlarına itaat edeceğinizi bildirdiniz. Bunun gereğini yapın ve buradan gidin. Kimseyi içeriye almayacağız” yanıtını verdi. Vekiller ve bölge halkının tepkileri üzerine mahalle girişine polis yığınağı yapıldı, heyete dağılmadıkları takdirde müdahale edileceği söylendi. Milletvekillerine kanunlara biat etmeleri yönünde sık sık hatırlatmalarda bulunan emniyet Müdür Yardımcısına “kanun ve hukuk mu var. Kahvehane taranarak özel harekat polisleri tarafından insanlar öldürüldü” şeklinde tepki gösterilirken, polis, “orada ne olduğu belli olmayan bir patlama yaşandı taranma söz konusu değil” yanıtını verdi. 

‘KAHVEHANEYİ TARAYAN ARACIN PLAKASI ELİMİZDE’

HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel konuya ilişkin gazetemize bilgi verdi. Demirel, “Orayı bir zırhlı polis aracı tarayarak bölgeden hızla uzaklaşmış. Onlarca görgü tanığı var. Buradaki herkes şahittir. Bunu çarpıtmaya gerek yok. Bu bölge üstelik sokağa çıkma yasağının olmadığı ve en işlek caddelerdendir. Bu konuyla ilgili adli, idari makamlardan herhangi bir açıklama yapılmıyor ancak bu konuda elimizde kanıtlar var. Aracın plakasını biliyoruz. Tüm kanıtlar var elimizde” diye konuştu. 

7 GÜNDE 6 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Şimdiye kadar Yakup Sinba adlı yurttaşla birlikte 6 sivilin yaşamını yitirdiğini açıklayan Demirel, “mahallere giriş yapamıyoruz. Başka cenazelerde olabilir ama haber alamıyoruz” dedi. Seçimler öncesi giderek artan savaş konseptinin daha da dozajının artırılarak devam ettirildiğini kaydeden Demirel, “artık sokakta, çay içerken yahut ekmek almaya giderken insanlar keskin nişancılar veya zırhlı araçlar tarafından rahatça öldürülebiliyor. Büyük bir katliam provası yaşanıyor adeta. Günlerdir burada çatışmaların önüne geçmek ve durdurmak istiyoruz ama sürekli gaz yiyoruz, plastik mermi atılıyor üzerimize. Şu an mahallelerde iletişim kesilmiş, internet kesilmiş durumda. Hiçbir şekilde mahallelere girilmiyor. Haber alınamıyor. İçeride tamamen sivil halk vardır. Evlerinden dışarı kafalarını çıkaramaz durumdalar. Ne yiyip ne içtikleri bilinmiyor. Belki daha fazla cenaze var ama bilemiyoruz. Çünkü ne haber alabiliyoruz ne de bilgi. Biran önce bu durumun sonlandırılması gerekiyor” diye konuştu. AKP hükümetine seslendiğini belirten Demirel, “1 Kasım’da tek başıma iktidar olursam sorunları çözerim diyorlardı. Ama 2 Kasım’dan başlamak üzere daha da artan doz da operasyonlar başlatıldı. Silvan’da bir darbe gerçekleştirilmiş durumda şu an. Biran önce bundan vazgeçsinler” dedi. Demirel, duyarlı tüm kamuoyuna yapılanlara sessiz kalmama çağrısı yaptı. Öte yandan öldürülen Mehmet Gündüz adlı yurttaşın sabah 09.00’da defnedileceği belirtildi.

Evrensel/ Hasan Akbaş