Dışkı yedirilen doktor konuştu! Kürtlere düşmanlığın en dip dalgası...

12 Eylül darbesinin ardından Diyarbakır Cezaevi'nde dışkı yedirilen Dr. Sinan Olcan, 'Dışkı yedirmek işkence değil' diyen Prof. Celal Şengör'e, 'Herkes diploma alır ama diploma sadece mesleğini kullanmak içindir. İnsanlık ise farklı bir şey' şeklinde karş
Dışkı yedirilen doktor konuştu! Kürtlere düşmanlığın en dip dalgası...
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Jeolog Prof. Dr. Celal Şengör'ün, Radikal'den Armağan Çağlayan'a verdiği röportajında, 12 Eylül darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde yapılan işkenceleri savunmasına ve "Dışkı yedirmek, işkence değil" şeklindeki sözlerine dair tepkiler sürüyor.

Şengör'ün sözlerine tepki gösteren en önemli isimlerden biri ise darbe sonrası tutuklanarak konulduğu Diyarbakır Cezaevi'nde işkence görüp, dışkı yedirilen Dr. Sinan Olcan...

DİHA'nın haberine göre; Şengör'ün sarf ettiği sözler için, "Bu söylem faşizmin dışavurumudur" diyen Dr. Olcan, Şengör'ün bu değerlendirmelerinin aynı zamanda 'Kürtlere düşmanlığın en dip dalgası' niteliğinde olduğunu söyledi.

Diyarbakır Cezaevi'nde ne olduğunu bilmeyenlerin, yaşananları anlattıklarında sanki tüm bunlar bu ülkede yaşanmamış gibi, sanki başka bir gezegenden UFO gelmiş gibi şaşırıp kaldığını dile getiren Olcan, Prof. Şengör'e şu sözlerle yanıt verdi:

"Ben hekimim. Herkes diploma alır, ama diploma sadece mesleğini kullanmak içindir. İnsanlık ise farklı bir şey. O insanın ordinaryus olması hiçbir şey ifade etmiyor. Kendi çapında bir ordinaryus, ama insan değil. Aynı şeyler onun başına gelse ne yapardı çok merak ediyorum. Onun gibi Burhan Kuzu da profesör. Ama insanların onurunu ayaklar altına alacak şeyler söyleniyor."

SİNAN OLCAN KİMDİR?

Diyarbakır Cezaevi'nde kalmış birçok insan gibi akıl almaz işkencelere maruz kalan Dr. Sinan Olcan, 2011 yılında Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve ekibinden davacı oldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulmak üzere Sapanca Cumhuriyet Savcılığı'na sunduğu dava dilekçesinde Olcan, cezaevinde gördüğü işkenceyi madde madde sıraladı.

İki sayfalık suç duyurusu dilekçesinde, cezaevinde kendisine insan pisliği dahi yedirdiklerini anlatan Olcan, dilekçesinde şunları kaydetmişti:

"Havalandırma eğitim ve askeri marşlar bahanesiyle günde en az 8 saat işkence gördüm. 'Banyo' adı altında hamamda emirle 'su dök sabunlan' dedikten sonra suları keserek ellerinde hortum ve coplarla dövüyorlardı. Bu şekilde onlarca insana bayılana kadar işkenceye devam ediyorlardı. İçeride korkutularak, işkence edilerek ajanlaştırılmış insanlar aracılığıyla 'uykuda 'hazır ol'da yatmadınız' bahanesiyle işkence yapıyorlardı. İşkenceleri Co adındaki bir köpeği üzerimize saldırtarak, havalandırma mazgalını kaldırtıp pislik yedirterek, ölüm düzeninde demir sandalyelerle vurarak, falaka ya da copla ellere vurarak, hücreyle korkutarak yapıyorlardı."

Olcan'ın, "darbecilerin Anayasal düzeni zorla değiştirmek ve hükümeti yıkmak (darbe yapmak), sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten adam yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak, cinsel saldırıda bulunmak" ve soruşturmada tespit edilecek diğer suçlardan yargılanmaları yönündeki suç duyurusu, işleme konulmayarak geri çevrildi.

Vehaber Menu