Ekmeğe zam tarihi belli oldu!

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, ekmek fiyatına yapılacak zamla ilgili konuştu.
Ekmeğe zam tarihi belli oldu!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, buğday üretimi ve ekmek fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yeni hasat dönemine kadar Türkiye’nin buğday sıkıntısının söz konusu olmadığını söyleyen Balcı, “Geçen yıl Türkiye’de 20 milyon 500 bin ton buğday hasatı gerçekleşti. Bu sene 22 milyon 500 bin ton buğday gerçekleşti” dedi. 

TÜKETİM 19 MİLYON TON
Balcı, Türkiye’nin yıllık ekmeklik buğday tüketiminin 19 milyon 500 bin ton olduğunu belirtti. Balcı, "Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO) şu an 4 milyon tona yakın ekmeklik buğday stoku var. Geçen yıllarda TMO iç piyasaya 400 bin ton buğday ile müdahale edebiliyordu. TMO’nun elindeki buğday stoku müdahale etmesi için yeterli" açıklamasında bulundu. 

BUĞDAY AYNI, UN ZAMLANDI
Buğday fiyatlarında bir değişiklik olmadığını söyleyen Balcı, “Un fiyatlarında bir artış söz konusu. Ancak biz bu artışın gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz. TMO, bu stoku gerektiğinde müdahale etmek için elinde tutuyor” diye konuştu. 

1.25'İN ÜSTÜNE ÇIKMAYACAK AMA...
Balcı, ekmek fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Balcı, "2016’nın ilk 6 ayına kadar ekmeğin fiyatı 1 lira 25 kuruşun üzerinde olmayacak. Ama 7 ay sonra veriler ne gösterir, işletme giderleri ne olur, o günkü koşullar göz önünde bulundurulur" dedi.

YETKİ ODALARDA
Ekmek fiyatlarının arttığı yönündeki iddiaları değerlendiren Balcı, bazı kuruluşların yapmış olduğu açıklama gibi Türkiye’de 250 gram ekmeğin 1 lira 50 kuruş olmasının söz konusu olmadığını söyledi. Balcı, "Zaten bu tür sendika ve derneklerin fiyat alma yetkisi yok. 150 kişi bir araya gelmiş, bir dernek kurmuş, bunların kanuni bir yetkisi yok, bunların fiyat belirleme yetkisi yok. Türkiye’de 23 bine yakın fırıncı esnafı var. 5360 sayılı esnaf ve sanatkarlar kanunu, fiyat belirleme yetkisini Fırıncılar Odası'na vermiştir. Belirli rakam üzerinde genelge yapıldığında üst kuruldan gelen yetkiye odaların uyma mecburiyeti vardır. Odalarımızın 1 lira 50 kuruş talep etmesi söz konusu değil” şeklinde konuştu.

Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, Türkiye'de bu yıl buğday rekoltesi yüksek olmasına rağmen son iki ay içerisinde un fiyatlarına yüzde 15-20 arasında zam yapıldığını belirterek, "Bu zamlar böyle devam ederse ekmek fiyatının 1,5 lira olması kaçınılmaz" değerlendirmesi yapmıştı.

CİHAN

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü