Havası en kirli yerler! Türkiye’de Keşan, İstanbul’da Yenibosna...

20’den fazla noktada yapılan ölçümlere göre, İstanbul’un havası genel olarak, ‘iyi-orta’ düzeyde. Kentteki en yoğun hava kirliliği Yenibosna’da.
Havası en kirli yerler! Türkiye’de Keşan, İstanbul’da Yenibosna...
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Türkiye’nin dört bir yanında yapılan hava ölçümleri, nüfusu yoğun kentlerdeki hava kirliliğinin arttığını ortaya koyarken, havası en kirli yerin de Edirne’nin Keşan ilçesi olduğu ortaya çıktı.

Habertürk’ten Deniz Çiçek’in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 81 ilde 195 noktada hava kalitesi ölçümü yaptı. Önümüzdeki yıl 330 noktada yapılması planlanan ölçümlerde partikül, azot oksit ve karbonmonoksit gibi değerlere bakılıyor.

Son ölçümlere göre, Türkiye genelinde hava kalitesi ‘iyi-orta’ düzeyde. Hava kirliliğinin tehlikeli bir noktaya ulaştığı, riskin en yüksek olduğu yer ise Edirne’ye bağlı Keşan olarak ölçüldü. Bakanlık bu nedenle bir an önce doğalgaza geçilmesi uyarısında bulundu.

Şaşırtıcı ama İstanbul’un havası ‘iyi orta’

20’den fazla noktada yapılan ölçümlere göre, İstanbul’un havası genel olarak, ‘iyi-orta’ düzeyde. Kentteki en yoğun hava kirliliği Yenibosna’da. Küçük sanayi tesisleri de hava kirliliğini etkiliyor. İstanbul’da yüz binlerin oturduğu Kadıköy ve Esenler ilçelerindeki hava ise ‘hassas’ düzeyde.

Son 10 yılda İstanbul’daki kontrolsüz büyüme sonucu havadaki solunumu kirleten azot dioksit oranının yüzde 50 oranında arttığı NASA uydu haritalarına yansımıştı. NASA’ya göre kirlilik artışı Ankara’da yüzde 30’u bulurken, İzmir’de ise yüzde 10.

Düzce, Manisa, Burdur kötüler arasında

Ankara’nın sekiz ayrı noktasında ölçülen hava ‘orta’ düzeyde bulunurken, İzmir’de de kimi ilçelerin havası ‘orta’, kimisi ise ‘hassas’ düzeyde çıktı. Güzelyalı ve Alsancak’ın havası ise ‘temiz‘.

Türkiye genelinde havası sağlıksız olan diğer bölgeler ise madenciliğin ve sanayinin yoğun olduğu Düzce, Manisa (Soma) ve Burdur.

Uzmanlar yardım amacıyla dağıtılan kömürlerin kalitesiz olması, yüksek binaların kirli havayı tutması gibi nedenlerin hava kirliliğini arttırdığını kaydediyor.

İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr Hüseyin Toros’a göre, “Son aylarda İstanbul’da sanayi, trafik ve ısınma kaynaklı kirlilik etkili oluyor. Hafriyattan kaynaklı kirlilik de var. Ama kirliliğin yoğun hissedilmesinin sebebi, Türkiye genelindeki yüksek hava basıncı. Yüksek basınç olunca, hava kirliliği birikiyor. Rüzgâr olmayınca ve sıcaklık artınca hava hareket edemiyor.”

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü