Küresel problemlerden biri: Gıda israfını azaltmanın 9 yolu!

Yeşilist'ten Deniz Aytekin, gıda israfını en aza indirmenin yollarını yazdı.
Küresel problemlerden biri: Gıda israfını azaltmanın 9 yolu!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İşte o yazı:

Tüketilmeyen ve çöpe atılan gıda iklim değişikliğinin en önemli sebebi olan metan gazının salınmasında çok önemli bir rol oynuyor. Tavsiyelerimizi uygulayarak gıda israfınızı en aza indirmenin yollarını alışkanlık haline getirin.

1. Sıklıkta yaptığınız yemeklerin ve bu yemekler için kullandığınız malzemelerin bir listesini yapın ve el altında bulundurun. Böylelikle mutfak alışverişine çıktığınızda gereksiz şeyler alma riskiniz azalır.

2. Alışverişe çıkmadan önce o hafta evde kaç öğün yiyeceğinizi ve ne kadar gıdaya ihtiyacınız olduğunu hesaplayın.

3. Hafta boyunca neler pişireceğinize önceden karar verin ve yalnızca bu yemekler için gerekli olan malzemeleri satın alın.

4. İsrafı en aza indirmek için alışveriş listenize hangi gıdadan ne kadar almanız gerektiğini de not edin. Yemek planlarınızı mutfaktaki gıdaların bozulma sürelerini göz önünde bulundurarak oluşturun.

5. Alışverişten döner dönmez meyve ve sebzelerinizi yıkamak, doğru şekilde depolamak ve kullanmak için kendinize zaman ayırın, bozulmalarına izin vermeyin.

6. Geleceğe yatırım yapın. Gerekenden daha fazla malzemeniz varsa gıda türüne göre kullanmayacaklarınızı buzluğa kaldırın, çorbasını yapın ya da farklı yemeklerde kullanmanın yollarını düşünün.

7. Dışarıda yemek yerken sipariş vermeden önce seçtiğiniz yemeğin porsiyon boyutlarını öğrenin. Yiyemeyeceğiniz kadar fazla sipariş vermeyin ve artan yemeğinizi paket yaptırıp yanınızda götürün. Açık büfe bir restorana gittiğinizde tabağınıza yiyebileceğiniz kadar yemek almaya özen gösterin.

8. Yemekten sıkıldığınız ve atmayı düşündüğünüz yemekleri bir kaba koyup sokakta yaşayan hayvanlar için kapı önüne bırakın.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü