Vegan beslenen biri, 4 bin litre su, 20 kilo tahıl ve bir hayvanı kurtarıyor!

Fotoğrafçı Von Wong, fırtına avcılığı maceralarını iklim değişikliğine karşı farkındalık yaratacak bir projeye çevirdi: İklim değişikliği günlük haberleri ya da yarın ne giyeceğinizi kaale almıyor.
Vegan beslenen biri, 4 bin litre su, 20 kilo tahıl ve bir hayvanı kurtarıyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Benjamin Von Wong ve Anna Tenne adlı iki fotoğraf sanatçısı, fırtına avcılığı maceralarını iklim değişikliğine karşı farkındalık yaratacak bir projeye çevirdi.

İkili projeye başlamadan önce senelerdir fırtına avcılığı yapan Kelly DeLay’e danışmış ve projeyle ilgili sınırlamaları sormuşlar ve cevap şöyle olmuş:

* Her kare için en fazla 10-15 dakika ayrılabilir.

* Gün içinde hangi noktalara gidileceği, fırtınanın gidişatına göre belirleneceğinden, günün nerede sonlanacağı öngörülemez.

* İstediğiniz kareleri çekebileceğinizin bir garantisi yok.

Bir sonraki aşama, fotoğraflarda yer alacak modelleri bulmak olmuş. Yakınlarında fırtına çıkabilecek yedi eyaletten modellerle anlaşılmış. Fotoğraf ekibinin yanısıra, bir de tüm bu macerayı belgeleyecek bir ekip kurulmuş.

Tek bir kişi bile fark yaratabilir

Von Wong, projeyi şöyle anlatıyor:

''Günümüzde dünyayı etkileyen krizlerin çokluğuna bakarken, güçsüz ve sıkkın hissetmemek mümkün değil. Bir sonuç olarak, olumsuz haberlerden hep kaçınmaya çalıştım ve ben bunu görmezden gelirsem, daha akıllı ve kalifiye biri bu sorunu çözer ve ben olumsuzlukla uğraşmak zorunda kalmam, diye umdum.

Tüm bunların yanısıra, tek bir kişi olarak ne yapabilirdim ki?

Bu sorunun cevabını bilmesem de, denemeye karar verdim. Ne kadar güçsüz hissedersem hissedeyim, yarattığım imgelerle pozitif bir farklılık oluşturmak için elimden geleni yaptım.

Bu proje üzerinde çalışmak iklim değişikliği konusunda bilincimi arttırdı. İklim değişikliği için bir çözümüm olmasa da, ağzıma koyduğum şeyleri değiştirerek bile bir fark yaratabileceğimi bilmek güzel bir şey. Artık vejetaryen olduğumu gururla söylüyorum.''

ABD’de yemek endüstrisi için yetiştirilen hayvanlar, dakikada 3 milyon 175 bin 146 kilo dışkı üretiyor.

İnekler günde 567 milyon 811 bin 767 litre metan üretiyor. Metan, 20 yıllık süreçte, karbondiyoksite göre 86 kat daha fazla küresel ısınma potansiyeline sahip.

Sera gazı salınımının yüzde 18’i hayvancılıktan kaynaklanıyor, ki bu tüm ulaşım kaynaklı  sera gazı salınımından daha fazla.

Açlık sınırındaki çocukların yüzde 82’si yiyeceklerin hayvan beslemek için kullanıldığı ülkelerde yaşıyor, bu hayvanları da Batı ülkelerindeki insanlar yiyor.

Rüzgar ve güneş enerjisine geçiş, 20 yıldan fazla zaman ve 43 trilyon ABD dolarına malolacak.

ABD’deki su tüketiminin yüzde 80-90’ı tarım kaynaklıyor, bu hayvanları da Batı ülkelerindeki insanlar yiyor.

Tüm dünyada senede 70 milyar hayvan yetiştiriliyor. Her gün yemek için 6 milyondan fazla hayvan öldürülüyor.

Vegan beslenen bir kişi, her gün 4 bin 163 litre su, 20 kilo tahıl, 2.7 metrekare ormanlık alan ve bir hayvanın hayatını kurtarıyor.

Bianet

Vehaber Menu