Özdağ: PKK her yerde kent savaşı başlatmayı planlıyor!

MHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Prof. Dr. Ümit Öz­dağ, Sözcü'den Nil Soysal'a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Özdağ: PKK her yerde kent savaşı başlatmayı planlıyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2022-03-24 05:49:49    

İş­te o rö­por­taj:

An­ka­ra­’da ya­ka­la­nan iki can­lı bom­ba ile di­ken üs­tün­de ya­şa­mak­ta ol­du­ğu­mu­zu bir kez da­ha his­set­tik. Tür­ki­ye­’de ilk de­fa te­rö­rün bü­yük şe­hir­le­re ine­ce­ği­ni SÖZ­CÜ­’ye ver­di­ği­niz rö­por­taj­da siz di­le ge­tir­miş­ti­niz. Do­la­yı­sıy­la ön­ce­lik­le bü­yük­şe­hir­ler­de­ki te­rör teh­di­di ile il­gi­li yo­rum­la­rı­nız ve ön­gö­rü­le­ri­ni­zi ala­bi­lir mi­yim?
Bü­yük şe­hir­le­re yö­ne­lik te­rör teh­di­di hem PKK hem IŞİ­D’­den kay­nak­la­nı­yor. IŞİ­D’­li can­lı bom­ba­la­rın ger­çek­leş­tir­mek is­te­di­ği yıl­ba­şı kat­li­amı en­gel­len­di. An­cak PKK’­nın Sa­bi­ha Gök­çen Ha­va­ala­nı’­na yap­tı­ğı sal­dı­rı en­gel­le­ne­me­di. Bu sal­dı­rı, Tür­ki­ye te­rör ta­ri­hi­nin en bü­yük ve ses ge­tir­me­si ge­re­ken sal­dı­rı­la­rın­dan bi­ri­dir. Giz­li ve bir öl­çü­de oto­san­sür ile ko­nu bas­kı­lan­dı. Sa­bi­ha Gök­çen sal­dı­rı­sı, PKK’­nın ne ka­dar kap­sam­lı ey­lem­ler ile bü­yük şe­hir­le­re sal­dır­ma­ya ha­zır ol­du­ğu­nu gös­te­ri­yor. PKK son aşa­ma­da Gü­ney­do­ğu’da kent ayak­lan­ma­sı ve iş­gal­le­ri, ba­tı­da bü­yük kı­yım­lar ile Tür­ki­ye­’yi tes­lim ol­ma­ya zor­la­ma­yı he­def­li­yor. Hem IŞİD, hem PKK ey­lem ara­yı­şı için­de iken is­tih­ba­ra­ta bü­yük iş dü­şü­yor.

'PKK DAHA BÜYÜK BİR TEHDİT OLUYOR'

Ya­ni or­ta­da bir is­tih­ba­rat za­fi­ye­ti mi var?
Yıl­ba­şı ak­şa­mı Mü­nih Ga­rı­’na ya­pıl­ma­sı plan­la­nan te­rö­rist sal­dı­rı­nın is­tih­ba­ra­tı Ira­k’­tan gel­di. Bu tür yurtdı­şı is­tih­ba­ra­tı an­cak MİT el­de ede­bi­lir. Tür­ki­ye bu­gün AK­P’­nin açı­lım ve yan­lış Su­ri­ye po­li­ti­ka­la­rı­nın be­de­li­ni ödü­yor. 'Su­ri­ye­’de Esa­d’­ı yık­mak PKK’­yı güç­len­dir­mek an­la­mı­na ge­li­r' de­di­ği­mizde an­la­ma­dı­lar. Su­ri­ye­’ye de­mok­ra­si ge­ti­re­cek­ler­di şim­di Su­ri­ye­’nin bi­le kal­ma­dı­ğı bir Or­ta­do­ğu olu­şu­yor. PKK da Su­ri­ye­’nin ku­ze­yin­de 2015’te kon­trol et­ti­ği böl­ge­yi yüz­de 100 ora­nın­da bü­yü­te­rek Tür­ki­ye için her ge­çen gün bi­raz da­ha bü­yük bir teh­dit ha­li­ne ge­li­yor.

Gü­ven­lik güç­le­ri­nin ope­ras­yon­la­rı açı­sın­dan bak­tı­ğı­nız­da, bu­gün iz­le­nen po­li­ti­ka doğ­ru mu? Gü­ven­lik za­fi­ye­tin­den de söz edi­le­bi­lir mi?
AKP, 7 Ha­zi­ran-1 Ka­sım se­çim­le­ri ara­sın­da PKK ile mü­ca­de­le et­me­di. Te­rör­le mü­ca­de­le gö­rün­tü­sü ile ka­mu­oyu­na yö­ne­lik psi­ko­lo­jik ope­ras­yon yap­tı. Ciz­re­’de 8 gün sü­ren so­ka­ğa çık­ma ya­sa­ğı son­ra­sın­da ope­ras­yon bit­me­me­si­ne rağ­men ope­ras­yo­nu dur­dur­du. Di­ğer ope­ras­yon­lar da baş­la­dı ama so­nuç alın­ma­dan dur­du­rul­du. 7 Ha­zi­ran-1 Ka­sım se­çim­le­ri ara­sın­da­ki gü­ven­lik güç­le­ri­nin ope­ras­yon­la­rı PKK’­ya ek­sik­le­ri­ni gör­me ve gü­ven ar­tır­ma im­ka­nı ver­di. Po­lis özel ha­re­ka­tın do­na­nım, si­lah ve mü­him­ma­tı bu ope­ras­yon­lar için uy­gun de­ğil­di. Bu ope­ras­yon­lar dur­duk­tan son­ra PKK ek­sik­le­ri­ni gi­der­mek için ça­lış­ma­lar ya­par­ken, AKP sey­ret­ti.

'İÇİMİZİ YAKAN GÜNLERDEN GEÇİYORUZ'

Pe­ki 1 Ka­sım son­ra­sın­da­ki ope­ras­yon­lar…
1 Ka­sım son­ra­sın­da ope­ras­yon­la­rı, ol­ma­sı ge­rek­ti­ği gi­bi TSK sür­dü­rü­yor. Po­lis ise des­tek olu­yor. TSK’­nın do­na­nım, si­lah ve teç­hi­za­tı bu mü­ca­de­le için uy­gun. Bun­dan do­la­yı PKK çok bü­yük ka­yıp ve­ri­yor. An­cak, PKK’­yı mu­ha­sa­ra ede­rek, elek­trik ve su­yu ke­se­rek çöz­me gi­bi bir yak­la­şım uy­gu­la­nır ise bu da bü­yük yan­lış olur. PKK ha­len ağır­lı­ğı­nı Su­ri­ye­’ye ver­miş du­rum­da. PKK-PYD, Ame­ri­kan Or­du­su ile Rak­ka­’ya ope­ras­yo­na ha­zır­la­nı­yor. PKK-PYD, Ce­rab­lu­s’­un gü­ne­yin­den AK­P’­nin 'gü­ven­lik­li böl­ge­' di­ye ni­te­len­dir­di­ği böl­ge­ye gir­di bi­le. AKP bu­nu Türk Mil­le­ti­’ne ön­ce 'Ke­sin bil­gi yo­k', son­ra 'Gi­den­ler Arap güç­le­ri­' ya­la­nı ile yut­tur­ma­ya ça­lış­tı. Şim­di PKK-PYD’­li­ler Af­rin ve­ya Kürt da­ğı böl­ge­sin­den Aze­z’­e iler­li­yor. AK­P, PKK için 'gi­ril­me­z' ilan et­ti­ği böl­ge­ye PKK’­nın gi­ri­şi­ni sey­re­di­yor ve bu­nu giz­li­yor.

Bu ne an­la­ma ge­li­yor?
Bu du­rum PKK’­nın, AK­P’­nin yö­net­ti­ği Tür­ki­ye­’den kork­ma­dı­ğı­nı gös­te­ri­yor. PKK’­nın böl­ge­ye gir­me­si, Tür­ki­ye için Mu­su­l’­dan ge­ri çe­ki­liş­ten da­ha kü­çül­tü­cü­. Geçtiğimiz gün­ler­de TBMM’­de AK­P’­ye 'PK­K’­nın bu böl­ge­ye sal­dı­rı­sı yak­la­şı­yor, ne yap­ma­yı dü­şü­nü­yor­su­nu­z' di­ye sor­muş­tum. Çok içi­mi­zi ya­kan gün­ler­den ge­çi­yo­ruz. 1. Dün­ya Sa­va­şı­’n­dan bu ya­na Tür­ki­ye böy­le ge­ri­le­me­miş­ti. AK­P’­nin at­tı­ğı her ge­ri adım, sa­va­şı da­ha güç­lü bir şe­kil­de ül­ke­mi­zin içi­ne ta­şı­yor. PKK şu an­da Tür­ki­ye­’de za­ma­na oy­nu­yor. Su­ri­ye­’de is­te­di­ği me­sa­fe­yi kat edin­ce Tür­ki­ye­’de bü­yük ayak­lan­ma­yı ön gö­rü­yor. Ba­zı kay­nak­lar; Şu­bat 2016 so­nu iti­ba­rıyla PKK’­nın 'kent sa­vaş­la­rı­' di­ye ad­lan­dır­dık­la­rı te­rö­rü tır­man­dı­ra­ca­ğı­nı ifa­de edi­yor. Sur ve Ciz­re baş­ta ol­mak üze­re ope­ras­yon­lar bir an ön­ce ba­şa­rı ile so­nuç­lan­dı­rıl­ma­lı.

'AKP İKİNCİ ADIMI ASLA DÜŞÜNEMİYOR*

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, 'Rusya ile yaşanan uçak krizi, AKP’nin ikinci adımı asla düşünemediğini bir kez daha gösterdi.

‘Başkanlık sevdası PKK’nın işine geldi’

Geç­ti­ği­miz haf­ta yap­tı­ğı­nız 'AKP, HDP ve Apo baş­kan­lık­ta an­laş­tı­' şek­lin­de­ki açık­la­ma­nız, SÖZ­CÜ­’de de man­şet ol­du. Şu an­da ise Gü­ney­do­ğu­’da­ki özerk­lik tar­tış­ma­la­rı en sı­cak gün­dem… Bir yan­dan da HDP Eş­ Genel Başkanı Se­la­hat­tin De­mir­ta­ş’­a açı­lan özerk­lik so­ruş­tur­ma­sı ve par­ti ka­pat­ma­lar ko­nu­şu­lur­ken, bü­tün bu ge­liş­me­le­ri na­sıl de­ğer­len­di­ri­yor­su­nuz?
Bu an­laş­ma Dol­ma­bah­çe­’de ya­pıl­mış­tı. An­cak PKK, Öca­la­n’­ın ka­bul et­ti­ği baş­kan­lık kar­şı­lı­ğı özerk­lik mo­de­li­ni ka­bul et­me­di. PKK, böl­ge­sel ko­şul­la­rın ve AK­P’­nin Tür­ki­ye için tem­sil et­ti­ği za­fi­ye­tin da­ha faz­la ta­viz al­ma im­ka­nı ver­di­ği­ni dü­şün­dü­ğü için De­mir­ta­ş’­a 'Se­ni baş­kan yap­tır­ma­ya­ca­ğı­z' dedirterek an­laş­ma­yı boz­dur­du. Te­rör ör­gü­tü, Öca­la­n’­ın İm­ra­lı­’dan bir an ön­ce çık­mak için faz­la ta­viz ver­di­ği­ni dü­şün­dü. As­lın­da Ce­mil Ba­yı­k’­ın ter­ci­hi Öca­la­n’­ın İm­ra­lı­’da öl­me­si. Böy­le­ce ölü, ta­pı­nı­la­cak ve sır­tın­dan po­li­ti­ka ya­pa­ca­ğı bir li­de­ri ol­sun is­ti­yor. Şim­di ya­şa­nan sü­reç; AK­P’­nin Öca­lan ile Dol­ma­bah­çe­’de açık­la­nan an­laş­ma­yı PKK’­yı ka­bul et­me­ye zor­la­ma­sı sü­re­ci… Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri PKK ile mü­ca­de­le eder­ken, AK­P’­li mil­let­ve­kil­le­ri­nin TBMM’­de iki­de bir HDP’­li­le­re 'Ö­ca­la­n’­ı göm­dü­nü­z' di­ye çat­ma­la­rı­nın ne­de­ni de bu… PKK ise Di­yar­ba­kı­r’­da açık­la­dı­ğı 14 mad­de­lik bil­di­ri ile Öca­la­n’­ın Dol­ma­bah­çe bil­di­ri­si­ni ka­bul et­me­di­ği­ni ve et­me­ye­ce­ği­ni gös­ter­di. AKP, 2002’de te­rör­süz bir Tür­ki­ye dev­ral­mış­tı. 2016’da iç sa­vaş teh­di­di ile kar­şı kar­şı­ya kal­mış bir ha­le ge­tir­di ül­ke­yi…

‘Ör­tü­lü ope­ras­yonlar ile bir dış mü­da­ha­le olur­sa iç sa­vaş çı­ka­r’

Bu aşa­ma­da Se­la­hat­tin De­mir­ta­ş’­ın 'Kür­dis­ta­n’­ı ku­ra­ca­ğı­z' şek­lin­de­ki söz­le­ri­ne de dik­kat çe­ke­rek sor­mak is­ti­yo­rum; siz bir iç sa­vaş teh­di­di gö­rü­yor mu­su­nuz?
Ben bir­çok kez De­mir­ta­ş’­ın Ce­mil Ba­yı­k’­a çok ya­kın ol­du­ğu­nu söy­le­dim. De­mir­ta­ş’­ın saz çal­ma­sı­na ina­nan­la­rın gö­zü bel­ki bu kez açı­lır. İç sa­va­şa ge­lin­ce; Türk Mil­le­ti sos­yo­lo­jik do­ku­su çok sağ­lam ve sağ­du­yu­su çok yük­sek bir mil­let. PKK bü­tün ide­olo­jik kir­let­me­si­ne rağ­men hal­kı ça­tış­ma­ya çe­ke­mi­yor. An­cak ba­tı­da bü­yük şe­hir­ler­de ya­pa­cak­la­rı tah­rik­ler ile hal­kı ça­tış­ma­ya sü­rük­ler­ler ise ve ör­tü­lü ope­ras­yon­lar ile dış mü­da­ha­le olur ise iç sa­vaş çı­kar. Bu­ra­da ki­lit; ör­tü­lü ope­ras­yon­lar ile dış mü­da­ha­le­dir. Su­ri­ye iç sa­va­şı, Tür­ki­ye­’ye yö­ne­lik dış müdahale im­kan­la­rı­nı ar­tı­rı­yor. MHP bir çok kez Su­ri­ye po­li­ti­ka­sı­nı de­ğiş­tir­me­si için AK­P’­yi uya­rır­ken, bu ko­nu­la­rı hep göz önün­de tut­muş­tur.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü