Göçmenler gemilerle Türkiye'ye geri taşınacak!

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Hollanda, Avrupa'ya gelen sığınmacıları kısa süre içinde Türkiye'ye iade edecek.
Göçmenler gemilerle Türkiye'ye geri taşınacak!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Ankara da, AB'nin yıllık 150 ila 250 bin mülteciyi yasal yollardan kabul etmesi koşuluyla bu öneriye 'Evet' dedi.

Göçmen krizinin çözümü için kalıcı bir önlem arayışına giren AB Dönem Başkanı Hollanda, iktidar ortağı İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom tarafindan hazırlanan planı benimsedi.

Ayrıntıları basına sızan 'Samsom Planı'na göre, ilkbahardan itibaren Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçen bütün göçmenler, Yunan adalarına yollanacak olan gemilerle geri gönderilecekler.

Samsom'un Volkskrant gazetesine yaptığı açıklamaya göre, Türkiye buna ancak büyük miktarda mültecinin Avrupa tarafindan kabul edilmesi şartı ile 'Evet' diyor.

'Güvenli ülke' statüsü

PvdA lideri, plan dogrultusunda Türkiye'nin "güvenli ülke" statüsü alacağını da söyledi. Hollandalı lidere göre Ankara, yıllık yasal olarak 150 ila 250 bin mültecinin AB tarafından kabulünü ön koşul olarak öne sürüyor.

AB'nin de bu koşula sıcak baktığı belirtiliyor.

Samsom'un açıklamasına göre yeni plan ile mültecilere 'döküntü botlarla Avrupa topraklarına gelmenin bir anlam ifade etmeyeceği' vurgulanacak.

Samsom, Avrupa'da kalma olanağı buldukları sürece sığınmacıların çocuklarını bile kaybetmeyi göze alarak yola çıktıklarını ifade etti.

Hollanda Başbakanı Marc Rutte ile PvdA lideri Samsom bir süredir plan üzerinde çalışıyordu.

İki liderin bu amaçla Almanya, İsveç ve Avusturya gibi ülkelerle temasta bulundukları belirtiliyor.

Plana göre AB üyesi ülkeler sığınmacı almaya mecbur tutulmayacak. Ancak mülteciler için yapılacak harcamalar bütün AB ülkeleri arasında bölüştürülecek.

Hollanda 1 Ocak'tan itibaren AB Dönem Başkanlığı'nı devralmıştı.

'Hırslı bir plan'

Başbakan Rutte, Mart ayından önce Avrupa'ya mülteci akınına set çekmek için masaya iyi bir plan getirme sözünü vermişti.

Kış aylarının geçip baharın gelmesiyle birlikte Avrupa'ya yönelik mülteci akınında yeniden artış bekleniyor.

PvdA lideri Samsom, Avrupa sığınmacı politikasının Mart veya Nisan ayından itibaren uygulanmasının gerçekçi bir ihtimal olduğunu savunuyor.

Muhalefetteki Demokratlar 66 ( D66) partisiyse planı eleştiriyor. D66 Milletvekili Sjoerd Sjoerdsma, Samsom ve Rutte planını 'hırslı bir plan' diye niteledi.

Sjoerdsma, hükümete "Türkiye, Avrupa Birliği üyeliği için gerekli olan şartlar konusunda bize yeniden şantaj yapacak mı?" sorusunu da yöneltti.

Yeşil Sol Parti de planın güvenli bir çözüm olmadığı görüşünde.

Partinin açıklamasında Türkiye'de mültecilerin tutulduğu yerler konusunda kendilerine ulaşan sinyallerin, Türkiye'nin 'güvenli ülke' olmaktan çok uzak olduğunu gösterdiğini savundu.

Sosyalist Parti de, insan kaçakçılığına karşı çözüm arayışlarını olumlu karşılasa da plana ilişkin soru işaretleri bulunduğunu savunuyor.

BBC Türkçe