Veganizm yasal olarak Kanada'da tanındı!

Ontario İnsan Hakları Kurulu, veganlığı diğer inanç sistemlerindeki gibi ayrımcılıktan koruma haklarıyla benzerliğini kabul etti.
Veganizm yasal olarak Kanada'da tanındı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Gözde Y. Öztürk/ Vehaber

 

Geçen ay, Kanada İnsan Hakları Kanunu'nun Veganizm gibi din dışı inançlarla ilgili kısmındaki temel ilkelerin tanımı değiştirildi. 2011 yılında, Kanada hayvan hakları örgütü Hayvan Adaleti, veganizmi de diğer dini inanç sistemleriyle aynı himaye altına almak için çalışmalara başladı. Hayvan Adaleti'nin yönetim kurulu başkanı Camille Labchuk, Ontario İnsan Hakları Kurulu'ndan laik inanç sistemleri ve ideolojileriyle ilgili temel ilkelere veganlığın da eklenmesini talep etti. Bu tanım kapsamında, hastane, okul ve işletme sahipleri gibi servis sağlayıcılar veganlık ideallerine dayanan taleplerlere karşı ayrımcılık yapamayacaklar.

 

EĞİTİMDE VİCDANİ RET

Ayrıca okullar öğrencilere hayvanları kesip incelemeye zorlayamayacak, hastaneler talep üzerine vegan yemekler sağlayacak ve işverenler hayvanlardan elde edilmiş üniformaları giyme konusunda vegan çalışanlarına baskı yapamayacak. Kanada'nın diğer bölgelerinde de kanunları değiştirmeyi planlayan Labchuk veganlığı kanunun temel ilkelerinden biri haline getirmenin veganların ve veganların inançlarının saygıyı hakettiğini göstermesi için örnek olacağına inanıyor. Bu yeniliğin geçerliliği kanunun temel ilkelerinin tanımını "bağlayıcılığı olan inanç sisteminden oluşan politik görüş" olarak genişleterek olumlu karşılık veren Ontario İnsan Hakları Mahkemesi sayesinde test edilmiş oldu.