Orgazm olma nedir, nasıl orgazm olunur?

Orgazm; Yunanca 'şehvetli heyecan' anlamına gelen 'orgasmus' kelimesinden türemiştir.
Orgazm olma nedir, nasıl orgazm olunur?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Orgazm, beynin cinsel uyarıları yoğun bir şekilde alması sonucu vücudun genital bölgelerinin eş zamanlı olarak bu uyaranlara cevap vermesi şeklinde tanımlanmaktadır.  Yani sevişme sırasında cinsel hazzın en yoğun şekilde yaşanmasıyla orgazm gerçekleşir ve bu sırada rahim, vajina istem dışı (kontrolsuz) ve güçlü bir şekilde kasılmaktadır (Reubens,1982).

Genital kasılmalar (spazmlar), orgazmdan sonra bütün vücuda yayılmaktadır (Kinsey ve ark., 1953). Orgazm olma ile birlikte kadınlarda cinsel gerilim hızlı bir şekilde azalmaktadır.

Cinsel uyarı nasıl oluşur?

İnsan beyni seksüel uyarıları duyu organları ile alır, işler ve öğrenilmiş tecrübelerin ışığında gövdenin cevap vermesini sağlar. Beyindeki seksüel uyarı görme, dokunma, işitme, koklama gibi duyusal faktörlerle veya yalnızca düşünce (cinsel fantezi) ile başlayabilir. Beyin ve vücut seksüel uyarılmayı ayrı ayrı başarabilmelerine rağmen, orgazm ancak bunların bir arada hareket etmeleri ile gerçekleşebilir. Kadınlarda sadece düşünce yolu ile hiçbir fiziksel temas olmadan orgazm yaşanabilir, ancak bu durumda da beynin ürettiği orgazmı vücut yaşamaktadır. Doğum esnasında bile bu uyarıların bulunmasına rağmen orgazmın olmaması bu hadisenin zihinsel yönünü işaret etmekte ve daha ziyade öğrenilmiş bir fonksiyon olduğunu düşündürmektedir. Yani, orgazm olma bir kadına cinsel terapi ile "öğretilebilen" bir işlevdir.

Kadınlar nasıl orgazm olur?

Orgazm fazı, sempatik sinir sistemi tarafından oluşturulan myotonik bir yanıttır. Uyarılma fazı sırasında oluşmuş olan gerilimin ani olarak boşalması şeklinde hissedilir. Bilinç bulanıklığının da eşlik ettiği kısa ve yoğun bir andır; cinsel duyguların en zevklisidir, Özellikle bilinç freni ortadan kalktığında kişiler rahat bir şekilde orgazm doyumuna ulaşabilmektedirler.

Kadınlarda orgazmı tetikleyen faktörler nelerdir?

Kadınlarda orgazm olmayı etkileyen ve kolaylaştıran faktörler:

Genital ve genital olmayan çeşitli bölgelerin erotik stimülasyonu

– Klitoris ve vajina (Halban’s fasia ve ön vajinal duvar)

– İdrar kanalı çevresi, glans, meme ve meme ucu ya da mons pubis

– İmgelerle canlandırma veya hayal kurma

– Hipnoz

Uyku esnasında da orgazm olabilir.

Orgazmın olmanın belirtileri nelerdir?

Cinsel aktivitedeki aşırı gerginliğin aniden durması ve bunun sonucunda sakinleşme, kadınlarda orgazmın en belirgin belirtisidir (Kinsey ve ark.,1953).

Masters ve Johnson'a göre orgazmın başlangıcı “havada asılı kalma” hissi gibidir.

Orgazmın başlangıcının kadının zihninde hissettiği an mı yoksa fiziksel belirtinin görüldüğü an mı olduğu konusu tam olarak net değildir.

Kadınlar cinsel ilişki sırasında veya cinsel fantezileri ile çok kısa zaman aralıklarıyla üst üste, çok sayıda, uzun süren orgazmlar yaşayabilirler. Bu durum "status orgasmus" veya "extended orgasm" olarak bilinmektedir.  Erkekler bir kere orgasm olduktan sonra belli bir süre dinlenme ihtiyacı duyarlar.

Diğer taraftan erkeklerde, bir kere başladıktan sonra seksüel stimülasyon (uyarı) dursa bile orgazm gerçekleşir. Kadınlarda ise klitoral ya da vajinal orgazmın ortasında stimülasyon (uyarı) durursa orgazm da durabilir.

Diğer taraftan kadınlar hiç bir cinsel uyarı olmaksızın yalnızca düşünce güçlerini kullanarak bir takım cinsel fantezileri ile orgazmı yaşayabilirler.

Bir erkeğin orgazm olabilmesi için mutlaka penisine mekanik olarak bir uyarı alması gereklidir.

Vehaber Menu