Asker, Bakan ve Başbakan’ın izni olmadan yargılanamayacak!

Askerlerin yargılamasında kökten değişikliğe gidiliyor. 'Terörle Mücadele' görevli askerler, ancak Milli Savunma Bakanı ve Başbakan izniyle yargılanabilecek.
Asker, Bakan ve Başbakan’ın izni olmadan yargılanamayacak!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

“Terörle mücadele” kapsamında görev yapan askerlerin yargılanmasında köklü değişikliğe gidildiği belirtildi.

Hürriyet'ten Uğur Ergan ve Oya Armutçu'nun haberine göre, “silah kullanmada yetki aşımı”, “işkence” ya da “kötü muamele”yle suçlanan askerler ancak Bakanlık ve Başbakanlık izin verirse yargılanabilecek.

Milli Savunma Bakanlığı’nın hazırlayıp Adalet Bakanlığı’na sunduğu taslakta, er-subay ayrımı kaldırılırken, “terörle mücadelede görevli tüm askerlerin izne bağlı olarak yargılanabilmeleri” yönünde düzenleme yapıldı.

Buna göre, askerlerin görevleriyle ilgili suçlar konusunda bir iddia ortaya atıldığı zaman doğrudan soruşturma yapılamayacak.

Dava açılacaksa ilgili savcılıklar, önce MSB’den soruşturma izni talep edecek. Milli Savunma Bakanı, ‘uygun’ derse izinde ilk aşama tamamlanmış olacak.

Başbakan’ın da onayı ile terörle mücadalede görevli TSK mensuplarının yargılanması mümkün olabilecek. Milli Savunma Bakanı, “Bu suçlama haksız” diyerek soruşturmaya izin vermezse dosya bakandan dönmüş olacak.