Manav ve marketlerin çöpe atacağı yiyecekler toplanıyor!

Taksim'de market ve manavların çöpe ayırdığı yenebilir sebzeleri değerlendirerek herkesle paylaşan Bombalara Karşı Sofralar grubu, çalışmalarına devam ediyor.
Manav ve marketlerin çöpe atacağı yiyecekler toplanıyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Taksim'de iki yıldan fazladır her Çarşamba market ve manavların çöpe ayırdığı yenebilir sebzeleri değerlendirerek herkesle paylaşan Bombalara Karşı Sofralar grubu, Mart ve Nisan boyunca sofraların yanı sıra üretim-tamir veya deneyim paylaşımına dayalı çeşitli etkinliklerin yapılacağını duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre 16 Mart'ta ilaçlara ve hayvansal gıdalara gerek duymadan sağlıklı kalmanın ipuçları paylaşılacak. 30 Mart'ta devamlı yeni satın almadan giyinebilmek için kıyafet tamiri atölyesi yapılacak. 13 Nisan'da sokağı paylaştığımız hayvanlara acil durumlarda nasıl müdahale edebileceğimiz anlatılacak. 27 Nisan'da ise gözaltı ve tutuklama hallerinde alıkonanların haklarıyla ilgili hukuki bilgiler paylaşılacak.

Bombalara Karşı Sofralar aktivistleri kendilerini sömürü, hiyerarşi ve tüketim karşıtı olarak tanımlıyor. Grup, daha önce de İstanbul Alışveriş Festivali'ni takas pazarı açarak protesto etmesiyle ve İç Güvenlik Yasası'na karşı çorba dağıtmasıyla gündeme gelmişti.

Avrupa'da 22 milyon ton yemek çöpe atıldı

Avrupa Komisyonu'nun görevlendirdiği uzmanlarca yapılan bir araştırma, 6 Avrupa ülkesinde toplamda 22 milyon ton yiyeceğin çöpe gittiğini ortaya koydu.

İngiltere, Hollanda, Danimarka, Finlandiya, Almanya ve Romanya'nın gıda israfına ilişkin 6 ulusal araştırmanın analizleri en fazla israfı İngiltere'nin yaptığını, Romanya'nın ise en az yiyeceği çöpe atan ülke olduğunu gösterdi.

"Environmental Research Letters" dergisinde yayımlan araştırmada en fazla çöpe atılan yiyeceklerin başında meyvenin geldiği bunu, sebzeler, tahıl ürünlerinin izlediği belirtildi.

Uzmanlar, israfın yüzde 80'inin önlenebilir olduğuna da dikkati çekti.

EN BAŞTA İNGİLTERE

İngiltere'de geçen yıl nisan ayında yayınlanan bir rapora göre, ülkede her yıl 5 milyar sterlin değerinde, yaklaşık 15 milyon ton yiyecek israf ediliyor. Avrupa Birliği genelinde ise bu rakamın yılda 90 milyon ton olduğu tahmin ediliyor

RUSYA'NIN 300 TON YEMEĞİ İMHA ETMESİ

Geçen hafta Rusya, Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den ithal edilen gıda ürünlerine koyduğu ambargodan bir yıl sonra, gümrüklerde ele geçirilen ve AB’den Rusya’ya yasadışı olarak sokulduğu iddia edilen tonlarca gıda maddesini imha etmişti. Change.org adlı internet sitesinde, yaklaşık 280 bin kişi gıda ürünlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını destekleyen kampanya için imza verdi. Buna karşılık rusya Avrupa'dan geldiği gerekçesiyle bir günde 300 bin ton gıdayı imha etmişti.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü