Vicdani retçi İnan Mayıs Aru beraat etti!

Vicdani retçi İnan Mayıs Aru Muğla 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davadan beraat etti.
Vicdani retçi İnan Mayıs Aru beraat etti!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2022-02-02 05:34:59    

Halkı askerlikten soğuttuğu iddiasıyla  yargılanan İnan Mayıs Aru savunmasında halkı askerlikten soğutmanın bir suç olamayacağını söyledi.

Vicdani Ret Derneği üyesi avukatlar Hülya Üçpınar ve Gökhan Soysal, Aru’nun vekilleri olarak yaptıkları savunmada halkı askerlikten soğutmanın suç olmadığını, maddenin anayasaya aykırı olduğunu ifade etti.

İlk olarak Gökhan Soysal söz alarak ilgili maddenin anayasaya aykırılığı dolayısıyla yargılamanın hukuki temeli olmadığını ifadeye ederek TCK madde 318’in anayasaya uygunluk denetiminden geçmesi gerektiğini vurguladı.

Esas hakkındaki savunmaya geçildiğinde söz alan avukat Hülya Üçpınar, özellikle son dönemde anaakım medyanın dahi ilgisini çeken 'asker fotoğraflarını' göstererek halkı askerlikten soğutanın bizatihi askerler olduğuna dikkat çekti. Bedelliden yararlanan ve askerde zorunlu askerken şüpheli asker ölümlerinin yüksek sayısını belirterek askerlik görevinin madde gerekçesinde ifade edildiği gibi kutsal olmadığını söyleyen Hülya Üçpınar, askerliğin siyasi konjonktüre göre kullanıldığını belirtti.

Avukat Gökhan Soysal da halkı askerlikten soğutmanın suç olmadığını vurgulayarak davanın hukuki temelinin olmadığını söyleyerek Aru’nun din ve vicdan özgürlüğü ile ifade özgürlüğünü kullandığını belirtti.

Verilen aradan sonra açıklanan kararla Aru beraat etti. Karar adliye içerisinde sevinçle karşılandı.

Daha sonra da adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirilerek Aru’nun babası da vicdani reddini açıkladı.

Vehaber Menu