Hukukçular: Vatandaşlık kimsenin elinden alınamaz!

'Anası, babası TC vatandaşı olan herkes vatandaştır. Bu kadar'
Hukukçular: Vatandaşlık kimsenin elinden alınamaz!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terör örgütünün yandaşlarını devre dışı bırakmak için vatandaşlıktan çıkartma dahil tüm önlemleri almakta kararlı olmalıyız. Bunlar bizim vatandaşımız dahi olamazlar" dedi. bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Hukukçular Turgut Kazan ve Yücel Sayman, vatandaşlıktan çıkarmanın hukuki hiçbir dayanağının olmayacağını bunun uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğunu belirtti.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu “Şu anda henüz olgunlaşmış bu tarz bir çalışmamız veya üzerinde tartışılmış bir konu yok. Ama terör uygulayan herhangi birisi o ülkeyle, o vatanla, o milletle bağını koparmış demektir” dedi.

 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama yeni kuralları öngörüyor. Bu açıklamaya ilişkin çalışmalar yapılacaktır” dedi.

 

Kazan: Vatandaşlıktan çıkarma hukuki değil

 

Eski İstanbul Baro Başkanı Turgut Kazan, vatandaşlıktan çıkarmanın hukuken mümkün olmadığı gibi bunu düşünmenin bile kabul edilemez olduğunu söyledi.

 

“Böyle bir şey hiçbir şekilde düşünülemez. Suçu ne olursa olsun bir kişinin vatandaşlıktan çıkarılması mümkün değil. Çağdaş bir dünyada yönetimin kendi yurttaşı için vatandaşlıktan çıkarmayı düşünmesi olabilecek bir şey değildir. Anası, babası TC vatandaşı olan herkes vatandaştır. Bu kadar. Dünyanın her yerinde böyledir, kimse onu hiçbir şekilde elinden alamaz. Şu anki mevzuatta mümkün değil, yeni bir düzenleme yapmaları gerekiyor. Metin çıkınca onu da o zaman konuşuruz.

 

"12 Eylül'de gidenler törenle döndü"

 

“12 Eylül zamanında iki müvekkilim var; Cem Karaca ve Demir Özlü. İkisi de yurtdışına çıktıkları ve Türkiye aleyhine konuştukları için vatandaşlıktan çıkarma değil vatandaşlığını yitirdiler. Cem Karaca, 1 Mayıs’ta Münih’te konuşmuştu. Demir Özlü de Stockholm’de darbeye karşı konuşmuştu. Kenan Evren için bu ikisi de kabul edilemezdi. İkisi hakkında da soruşturma açıldı. İfade için gelin çağrısı yapıldı. İkisi de gelmedi. Bu karar bir utanç kaynağıydı. Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık yitirme kararı kaldırıldı. Vatandaşlığa dönüşleri de törenle oldu.”

 

Sayman: Bu hukuk değil, güç meselesi

 

Eski İstanbul Baro Başkanı Yücel Sayman, hukuken bunun mümkün olmadığını, ayrıca böyle bir uygulamanın Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi’ne de aykırı olduğunu belirtti.

 

“Kişilerin vatandaşlıktan çıkarılması hukuk çerçevesinde kabul edilemez. Nasıl bir düzenleme getirecekler bilmiyorum ama bu hukuki değil. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi kısaca her şeye aykırı.  Ancak isterlerse bir düzenleme yaparlar ve olur. Bu hukuk değil, güç meselesi.”